Уряд готовий штрафувати недисциплінованих платників послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд готовий штрафувати недисциплінованих платників послуг

Казна та Політика
1109
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства підготувало законопроект, яким пропонує встановити розмір пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг на рівні 0,1% від суми простроченого платежу за кожний день несплати.
Сума нарахованої пені не може перевищувати розмір загального боргу, а її нарахування пропонується здійснювати з першого робочого дня після граничного терміну оплати за компослуги. Нагадаємо, з 1 січня 2011 р. Верховна Рада відновила стягнення пені за несвоєчасну оплату послуг. Проте на законодавчому рівні не були визначені її розмір і умови нарахування та стягнення. Введення пені покликане дисциплінувати споживачів та підвищити рівень оплати.
У Кабміні незадоволені й рівнем розрахунків комунальних підприємств. За даними профільного міністерства, за опалювальний сезон 2010-2011 рр. борг підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий газ складає 4,05 млрд. грн. при рівні розрахунків в 44%. Найнижчий рівень оплати за газ станом на 1 лютого зафіксований в Криму - 31%, Волинській і Луганській областях - 36%, Закарпатській - 28%, Київській і Дніпропетровській - 39%, Донецькій - 38%. Для скорочення заборгованості котелень і теплоелектроцентралей за споживаний газ Кабмін вимагає від місцевої влади завершити процес встановлення нових тарифів на теплопостачання до 1 березня. "Зволікання з встановленням нових тарифів, а також затвердження їх нижче рівня витрат на надання послуг призводить до зростання боргів підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий газ", - пояснив необхідність термінового підвищення тарифів на тепло в регіонах перший заступник міністра профільного міністерства Юрій Хиврич.
У парламенті ініціативи уряду схвалюють не всі. "Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в країні призведе до того, що державі не вистачить коштів на виплату субсидій", - сказав член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Віктор Матчук (НУНС). Тарифи цього року зростають у декілька разів, відзначає депутат, а про призначені держбюджетом кошти на субсидії цього не скажеш. Нагадаємо, з 1 січня 2011 р. тарифи на теплову енергію були підвищені на 35%.
З 1 лютого ц.р. на 30% зросла вартість електроенергії, на 15% подорожчало водопостачання для населення. З 1 квітня очікується 50%-ве підвищення ціни на газ. "Минулого року в бюджеті було закладено 5,9 млрд. грн. На субсидії, в цьому - 7 млрд. грн. Тобто збільшення цих коштів відбулося менше ніж на 20%, а кількість людей і тих сум, які їм треба виплачувати, зросла в півтора-два рази", - підрахував Матчук.
На думку міністра праці і соцполітики опозиційного уряду Андрія Павловського, в уряду немає причин вводити пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг. "Перш ніж вводити будь-які штрафи для населення за несвоєчасні розрахунки з державою, Кабмін зобов'язаний повністю погасити перед громадянами заборгованість по зарплаті", - стверджує депутат. А вона, як підрахували в опозиції, станом на січень 2011 р. складе 1,2 млрд. грн. З депутатом згодні опитані експерти.
"У 1996 р. заборона на нарахування пені була встановлена через велику заборгованість з виплати зарплат і пенсій. Сьогодні ця проблема не зникла", - зазначає в коментарі віце-президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Олександр Чернявський. На його думку, інститут пені можна вводити тільки при наданні якісних послуг на підставі договорів, в яких вказані терміни оплати тарифу, його розмір, а також на підставі яких документів цей тариф встановлений. Повинні бути визначені права та обов'язки споживача та постачальника послуг. "На сьогодні не вироблено механізму нарахування пені. Незрозуміло, хто і як буде її нараховувати, хто буде контролювати надходження плати і хто повинен платити пеню, якщо затримка платежу, наприклад, сталася з вини банку", - зазначає в коментарі експерт.
Без вирішення цих питань, прогнозує Чернявський, у держорганів з'явиться багато можливостей дописувати розміри пені на свій розсуд. Примітно, що держава зволікає з формуванням раніше обіцяного держрегулятора ринку комунальних послуг. Спецкомісія мала запрацювати з січня ц.р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас