Ставнійчук: Конституційний Суд повинен повернутися в правове поле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставнійчук: Конституційний Суд повинен повернутися в правове поле

Казна та Політика
153
Член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук розраховує, що Конституційний Суд України повернеться в правове поле при винесенні свого рішення щодо змін до Конституції.
Про це вона заявила в інтерв'ю "5 каналу".
"Незважаючи на те, що останнім часом Конституційний Суд України у всіх питаннях, що стосуються не лише права, але й політики, займав досить часто політико-правову позицію, все ж хотілося, щоб Конституційний Суд у питанні внесення змін до Основного закону України діяв виключно в межах, на підставі і в порядку, передбачених Конституцією", - цитує Ставнійчук УНІАН.
За її словами, саме з огляду на це, процедура розгляду в Конституційному Суді відповідного закону повинна бути досить серйозна і повна. Вона нагадала, що стаття 152 Конституції передбачає, що закони можуть бути визнані такими, що не відповідають Конституції, в тому числі й через порушення процедури їх прийняття.
Ставнійчук нагадала, що Венеціанська комісія неодноразово вказувала на те, що Конституційний Суд повинен працювати в конституційному полі і бути позбавленим усіх політичних і будь-яких інших впливів. "Зважаючи на те, що ми маємо багато прикладів непослідовних правових позицій у всіх питаннях, пов'язаних, перш за все з політикою, то мені здається, що у Конституційного Суду майже не залишається вибору - йому потрібно повертатися в конституційне поле", - сказала вона.
При цьому, як зазначила Ставнійчук, якщо ситуація не зміниться, то вже в даний час можна прогнозувати негативні оцінки Венеціанської комісії.
Нагадаємо, напередодні Верховна Рада внесла зміни до Конституції, згідно з якими вибори до парламенту відбудуться не в 2011 році, а в останню неділю жовтня 2012-го, а вибори президента України - не в жовтні 2014 року, а в останню неділю березня 2015-го. 53 народні депутати оскаржили це рішення в Конституційному Суді.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас