Британія обклала банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія обклала банки

Казна та Політика
263
Британські чиновники намагаються змусити банки зробити "справедливий внесок" у страхування можливих ризиків, яким вони піддають фінансову систему. Спеціальний податок для них у розмірі $4 млрд. уряд вирішив ввести декілька місяців тому. Спочатку Міністерство фінансів Британії планувало дати банкам час для адаптації і скоротити цей збір у півтора рази, але вчора влада оголосила про стягнення всієї суми вже в нинішньому фінансовому році, що закінчується в квітні.
"Це значні кошти, які допоможуть Великобританії створити прогнозовану і стабільну податкову систему. Мова йде про економіку: необхідно переконатися в тому, що банки роблять справедливий внесок у скорочення бюджетного дефіциту", - оголосив у вчорашньому радіовиступі міністр фінансів Британії Джордж Осборн.
За його словами, користь нового збору також у тому, що він змушує банки брати на себе менші ризики. Під час фінансової кризи 2008-2009 рр. уряду країни довелося за рахунок коштів платників податків надати кредитним установам повномасштабну допомогу, націоналізувавши деякі з них. "Ми повинні були вимагати з банків щось натомість цієї підтримки. На жаль, я тоді не був міністром", - зазначив Осборн.
Проте додаткові $1,3 млрд. будуть лише краплею в морі, тому що за підсумками 2010 р. дефіцит держбюджету Великобританії склав близько $240 млрд. Громадські організації закликають до фундаментальних реформ у банківському секторі.
"Спроба презентувати новий податок як покарання для банків виглядає патетично. Міністерство фінансів збере жалюгідні копійки, в той час як банкіри розкидають навколо бонуси, як конфетті", - йдеться в заяві генерального секретаря профспілки Unite Лена Маккласкі.
Намагання обмежити надмірні преміальні виплати в британському банківському секторі було зроблено в грудні 2009 р. Фінансисти, які отримували як заохочення понад 25 тис. фунтів ($40 тис.), половину віддавали в кахну. Таким чином за чотири місяці вдалося поповнити британський бюджет на $4 млрд. Проте в квітні 2010 р. ця міра була скасована під приводом того, що зарплати топ-менеджерів не зменшилися, але були підняті ціни на послуги банків.
"Без податку на бонуси і з урахуванням того, що банки почали отримувати вигоду з поступового скорочення податку на прибуток корпорацій з 28% до 24%, дії Джорджа Осборна в дійсності призводять до скорочення податкового навантаження на банки навіть з урахуванням сьогоднішнього його рішення про підвищення спеціального збору. Його панічна заява схожа на фіговий листок, яким Осборн намагається прикрити невдачі в укладенні угоди з банками про обсяги виплат та кредитування", - повідомив учора міністр фінансів тіньового уряду Британії Ед Болс.
У відповідь на це Джордж Осборн висловив надію, що введення податку лише перший крок, а обмежити бонуси банкірів і домогтися збільшення обсягів кредитування реальної економіки йому вдасться за допомогою проекту "Мерлін".
Протягом останнього місяця влада Британії веде переговорний процес з топ-менеджерами банків, намагаючись укласти з ними мирні угоди. Зокрема, уряд вмовляє банкірів пообіцяти збільшити обсяги кредитування до 190 млрд. фунтів у наступному фінансовому році з приблизно 175 млрд. фунтів у нинішньому.
Також влада намагається змусити кожен банк публікувати розміри винагород восьми своїх найбільш високооплачуваних співробітників, не розкриваючи їхніх імен. Джордж Осборн хоче показати громадськості, що в нинішньому році бонуси будуть меншими, ніж у попередньому. Банкіри наполягають, що зниження преміальних виплат не піде на користь економіці, тому що може призвести до падіння конкурентоспроможності національних банків.
"У нас був період для каяттів і вибачень. Цей період має закінчитися. Нам потрібно, щоб наші банки були готові на ризик, були впевнені у своїх силах і співпрацювали з приватним сектором, щоб створювати в країні робочі місця і сприяти економічному зростанню. Для цього ми повинні мати можливість виплачувати конкурентоспроможні бонуси", - відзначає найбільш високопоставлений банкір Британії, глава банку Barclays Роберт Даймонд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас