Експерти: Вплив іноземного капіталу на вітчизняну банківську систему призведе до політизації фінансових бізнес-рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вплив іноземного капіталу на вітчизняну банківську систему призведе до політизації фінансових бізнес-рішень

Казна та Політика
844
Зростання впливу російського капіталу на вітчизняну банківську систему може призвести до підвищення політизації ключових фінансових бізнес-рішень, обумовлених тим, що в переважній більшості випадків ці банки обслуговують стратегічні галузі національної економіки, - переконані експерти НРА "Рюрік".
Так 2010 р. характеризувався посиленням позицій російських банків, які є основними іноземними гравцями на фінансовому ринку України. На чотири російських банка - ВТБ , Промінвестбанк , "Альфа-Банк" , Дочірній банк Сбербанку Росії - припадає понад 10% активів, 8% капіталу та 14% корпоративного кредитного портфелю вітчизняної банківської системи.
Нагадаємо, протягом 2010 р. на український ринок увійшли п’ять нових іноземних банків, один іноземний банк повністю вийшов із вітчизняного фінансового ринку.
На початку грудня Platinum Bank придбав 100% корпоративних прав чеського Home Credit Bank, що дозволило йому розширити свою мережу додатково на 20 нових відділень.
Це був перший такий прецедент з початку кризи, незважаючи на те, що із 41 збиткового банку за підсумками ІІІ кварталу 2010 р. 20 були банками з іноземним капіталом.
В цілому на кінець 2010 р. 55 банківських установ, діючих на українському фінансовому ринку, мали вклади з боку іноземних інвесторів, в тому числі 20 з них - зі 100%-м іноземним капіталом. Протягом року частка іноземного капіталу збільшилась із 35,8% до 40,6%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас