Арбузов запевнив МВФ, що Нацбанк здатний вирішувати будь-які завдання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов запевнив МВФ, що Нацбанк здатний вирішувати будь-які завдання

Казна та Політика
2072
Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) позитивно оцінили антикризові кроки України.
Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Національного банку України за результатами зустрічі 10 лютого 2011 голови НБУ Сергія Арбузова з представниками місії МВФ.
"В цілому експерти МВФ позитивно оцінили зрушення, які відбулися в Україні за 2010 рік, як в сфері боротьби з наслідками світової економічної кризи, так і щодо вдосконалення і реформування економіки держави", - йдеться в повідомленні.
Під час зустрічі обговорювалося питання виконання Україною умов програми stend-by. "На сьогодні робота щодо другого перегляду виконання Україною зобов'язань у рамках програми stend-by перебуває в завершальній стадії. Зокрема, сторони вже почали узгодження відповідного листа про наміри, в якому, відповідно до досягнутим прогресом, буде визначено завдання України", - сказано в повідомленні НБУ.
Відзначається, що глава місії МВФ Танос Арванітіс залишився задоволений належним виконанням Нацбанком своїх зобов'язань щодо реалізації програми.
Під час консультацій пріоритетними цілями монетарної політики НБУ на середньострокову перспективу Арбузов визначив "послідовне зниження базової інфляції до рівня 5% на кінець 2014 року і подальше утримання загального рівня споживчих цін, починаючи з 2014 року, на рівні близько 5 %".
При цьому він підкреслив, що "на сьогодні Національний банк України в своєму розпорядженні має весь набір монетарних інструментів для того, щоб виконувати свої зобов'язання і цілі, які поставлені перед Національним банком України".
Як повідомляв УНІАН, 1 лютого ц.р. в ході зустрічі керівництва Нацбанку з представниками місії Міжнародного валютного фонду голова НБУ Сергій Арбузов поінформував представників МВФ про виконання Нацбанком параметрів програми stand-by, підкресливши виконання НБУ всіх критеріїв, які належать до його компетенції. Зокрема, він відзначив успіхи в досягненні низьких показників інфляції, практичну відсутність її монетарної складової і ознаки стабілізації банківського сектору України.
За інформацією НБУ, МВФ погоджується з оцінками української сторони щодо відновлення стабільності економіки, що відбивається, серед іншого, у зростанні вкладів населення в банках, а також поступове відновлення кредитування.
Нагадаємо, місія МВФ під керівництвом Таноса Арванітіса з 1 по 11 лютого в Києві проводить переговори про другий перегляд програми співробітництва для надання Україні третього траншу кредиту.
У листопаді 2008 року МВФ ухвалив рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. дол
У 2008-2009 роках Україна отримала три транші кредиту на загальну суму 12 млрд. дол. Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд. дол. Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 року, проте через проведення президентських виборів кошти виділені не були.
Після відставки уряду Юлії Тимошенко новий уряд Миколи Азарова за домовленістю з МВФ закрив чинну кредитну лінію і розпочав співпрацю з Фондом за новою програмою.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол. Термін дії програми становить 2,5 роки. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.
Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол.
Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 млрд. SDR, що складає 1,5 млрд. дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас