Підвищення ЖКГ-тарифів буде наймасштабнішим за п'ять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення ЖКГ-тарифів буде наймасштабнішим за п'ять років

Казна та Політика
961
З лютневих платіжок підвищення більшості житлово-комунальних тарифів виявиться більш болючим, ніж ціни на гречку, які зросли. Зростання тарифів торкнеться практично всіх видів комунальних послуг - і тих, які регулюються центральними органами (електрика, газ), і тих, які перебувають у віданні місцевих (вода, водовідведення і всі інші).
Конкретні показники збільшення носять певною мірою ще неостаточний характер. Хоча, за даними Мінекономрозвитку, прогнозні макропоказники на 2011 рік версталися виходячи з припущення, що плата за власне житло зросте на 17%, водопостачання - на 18, каналізацію - 19, електроенергію - 40, природний газ - 50, гарячу воду і опалення - на 24%. Тут треба ще врахувати, що тарифи, які встановлюються регіональними органами влади, будуть неоднаковими. Тому зробити підсумки очікуваних змін досить складно.
Підвищення житлово-комунальних тарифів цього року буде наймасштабнішим за п'ять років. До цього найбільше їх підвищення було в 2006 році - на 66,5%. А фактично ще більше, тому що в цю групу споживчих витрат включаються і не пов'язані зі зміною тарифів витрати населення на утримання і ремонт житла (покупку шпалер, керамічної плитки, встановлення пластикових вікон, бронедверей).
Найбільше зросли тарифи на природний газ і водовідведення (майже в 4,2 рази), найменше - на електроенергію (в 1,56 рази).
Очікуване збільшення тарифів за місяць-два або двох-триразове (як нам обіцяють з електроенергії) протягом року сприймається населенням набагато болючіше, ніж більш-менш плавне зростання. І саме таке сприйняття буде переважати цього року. Начебто цей аспект усвідомлюється і владою. За повідомленнями ЗМІ, 9 лютого на засіданні Кабміну Микола Азаров сказав, що підстави для одномоментного, різкого підвищення тарифів на енергоресурси та житлово-комунальні послуги наразі в Україні відсутні. Але не дуже зрозуміло, чому в цих словах надається пріоритет - необґрунтованість різкого підвищення тарифів або ж чиннику одномоментності.
За даними досліджень витрат і ресурсів домогосподарств, в останні роки грошові витрати на житлово-комунальні послуги становили в середньому менше 10,0%, тому, начебто, особливо сподіватися на отримання субсидій більшості сімей не доводиться. Так, в структурі грошових витрат 2009 року (даних за 2010-й ще немає) на місяць на домогосподарство (сім'ю) припадало 193,3 гривень на оплату житлово-комунальних послуг (у 2008-му - 156,5 гривень), в тому числі в містах - 232,7 гривень, у селах - лише 16,9 гривень. У 2009 році найбільша частка витрат на оплату житлово-комунальних послуг у сім'ях з однієї особи - 9,5%, з двох - 8,5%.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас