Експерт: Російська економіка мляво піднімається з колін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Російська економіка мляво піднімається з колін

Казна та Політика
213
Росстат вважає, що російська економіка зросла в 2010 р. на 4%. Одразу скажу, не дуже вірю! і зараз спробую пояснити, чому.
1. Заперечувати дані Росстату (інфляція, ріст та інше) і давати аргументовані альтернативні оцінки практично неможливо, оскільки ні в кого іншого немає порівнянного обсягу інформації; до своєї вихідної базі даних Росстат не пускає і методологію обробки даних зберігає в таємниці.
2. Традиційно Росстат оголошує підсумки року, які ніяк не "б'ються" з результатами перших трьох кварталів, про що він спеціально говорить. І це головна вразлива ланка в оцінках Росстату. Нам не пояснюється ні причина цієї розбіжності, ні чому Росстат вирішив переглянути ті чи інші дані. В принципі, виходить наступна ситуація: три квартали всі виходять з тих оцінок, які дає Росстат, ухвалюючи свої рішення (в тому числі і Президент, і Уряд, і Мінфін, Центральний банк і Мінекономіки), а по завершенні року Росстат говорить: "Всі раніше дані оцінки прошу вважати недійсними, чекайте на оновлення, яке з'явиться в березні", коли (додам від себе) поквартальне розбиття минулого року буде хвилювати тільки вузьке коло фахівців, а всі "нормальні" люди будуть чекати на підсумки першого кварталу.
3. Що вийшло минулого року? Точніше, як я дивлюся на цифри Росстату, які роблю висновки? В статистиці дуже великий вплив може чинити "ефект бази", таке сталося і цього разу. У 2009 році динаміка російської економіки нагадувала букву V - перші два квартали падіння, потім - зростання. В результаті, якщо міряти зростання економіки не до 2009 року, а рівню четвертого кварталу, то вийде всього 2% приросту, тобто зниження темпів вдвічі. У 2005-2007 рр. відношення темпів приросту до останнього кварталу попереднього року становило 65-70%, тобто минулого року "ефект бази" дав надбавку в 0,6-0,8 пп.
4. Приріст валової доданої вартості (ВВП за вирахуванням чистих податків на продукти, тобто без ПДВ і акцизів на внутрішні товари і на імпорт, який, згадайте, бурхливо ріс минулого року) склав 3,4%.
5. За підсумками трьох кварталів приріст ВВП становив 3,7% до трьох кварталів 2009 року. Первісна оцінка Мінекономрозвитку (яке завжди поспішає озвучити свою оцінку раніше Росстату і традиційно перевищує її) була 3,8%. Вже це викликало сумніви - для досягнення такого результату в четвертому кварталі минулого року економіка повинна була рости швидше (!), ніж в останньому кварталі 2009 р., коли зростання становило 1,9%. А точніше, повинна була вирости приблизно на 3,2% за квартал, що становить 13,4% у річному вираженні. (Зазначу, що навіть 1,9% зростання в останньому кварталі 2009 року багато в чому були пов'язані з посткризовим відновленням експорту, внутрішній попит завмер.) Вірю в дива, але не в такі...
6. 4% зростання за підсумками 2010 року означають (якщо не переглядати історію), що в останньому кварталі 2010 р. російська економіка росла із швидкістю більше 23% річних. Хто-небудь бачив такий бум?
7. Розбивка ВВП з використання, дана Росстатом, говорить про те, що 3,8 з 4% зростання були забезпечені приростом запасів. У принципі, відновлення запасів нормально для пост-кризового періоду, але з точки зору оцінки внутрішнього попиту - це гнітючий результат.
Загальний висновок: російська економіка мляво піднімається з колін, не зважаючи на колосальну допомогу Росстату.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас