Кучма вважає провиною України будівництво газопроводів в обхід неї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кучма вважає провиною України будівництво газопроводів в обхід неї

Енергетика
175
Колишній Президент Леонід Кучма (1994-2005) вважає, що Україна сама винна в тому, що газопроводи будуються в обхід неї.
Про це він сказав на 8-му засіданні україно-російського форуму "Партнерство України та Росії в нових реаліях європейської та євразійської інтеграції".
"Україна повністю винна в тому, що ми опинилися в такому становищі, що навколо нас почали будувати обхідні трубопроводи", - сказав екс-Президент.
Він нагадав, ще в 2003 році Україна, Росія і Німеччина підписали угоду, що передбачала створення газового консорціуму, проте він так і не було реалізований.
При цьому, за словами Кучми, під час підписання угоди колишній на той момент Президент Росії Володимир Путін запевняв його в тому, що не буде здійснюватися будівництво газопроводу "Північний потік".
Екс-Президент підкреслив, що лише подальші дії України призвели до того, що почалося будівництво "Північного потоку", яке, на його думку, незабаром буде завершено.
При цьому газопровід "Південний потік" він назвав політичним проектом.
На думку Кучми, також невірною є політика України в газових відносинах з Туркменістаном і Азербайджаном, де Росія може найближчим часом почати викуповувати весь газ.
Як повідомляло агентство, Президент Віктор Янукович вважає безперспективним будівництво Росією газопроводу "Південний потік", який передбачає транзит російського газу до Європи в обхід України, в разі згоди Росії та Європейського Союзу модернізувати українську ГТС.
Проекти газопроводів "Північний потік" і "Південний потік" передбачають транспортування газу до Європи в обхід України.
"Південний потік" повинен пройти від чорноморського узбережжя Росії до Болгарії і продовжитися до півдня Італії і Австрії.
Потужність трубопроводу планується в обсязі 63 млрд куб. м на рік.
"Північний потік" передбачає транспортування газу з Росії до Європейського Союзу через Балтійське море.
Передбачувана потужність - до 55 млрд куб. м. на рік.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас