Кабмін має намір створити структуру, яка займеться фінансуванням регіонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін має намір створити структуру, яка займеться фінансуванням регіонів

Казна та Політика
166
В Україні буде створено Держфонд регіонального розвитку, заявила нещодавно прес-служба президента. Створення такого фонду передбачено в рішенні Ради регіонів щодо реформи регіонального розвитку в 2011 р. і підписано президентом України Віктором Януковичем.
Згідно з документом, пріоритетом регіональної реформи в 2011 р. буде вдосконалення системи управління регіональним розвитком в Україні: Кабміну в тримісячний термін рекомендовано підготувати Програму реформування системи державного управління регіональним розвитком.
Облдержадміністрації, у свою чергу, повинні в тримісячний термін розробити і затвердити річні та середньострокові плани реалізації Стратегій регіонального розвитку. Потрібно також здійснити інвентаризацію інвестиційних можливостей регіонів, і визначений пооб'єктний перелік активів (земельних ділянок, нерухомості), необхідних для реалізації національних об'єктів.
Кабміну також рекомендовано провести консультації з представництвом ЄС в Україні та іншими профільними організаціями щодо надання з боку ЄС технічної допомоги в питаннях реформування системи державного управління регіональним розвитком.
Варто відзначити, що євробанкіри, з якими вдалося поговорити "ЭИ", від ініціативи уряду і президента зовсім не в захваті, хоча вже давно і активно кредитують регіональні інфраструктурні проекти.
"Ніхто не розуміє, що з цим фондом робити, як він має виглядати. Є ідея, але незрозуміло, як її втілити. З ЄБРР це питання обговорювали, але в банку немає якогось готового рецепту. Крім того, виникає багато питань щодо цього фонду. Наприклад, незрозуміло: скільки часу взагалі піде на створення структури і на те, щоб прописати її функції; незрозуміло підпорядкування Держфонду - чи буде він підкорятися центральній владі, чи будуть регіональні відділення, які підпорядкують обласним адміністраціям. Але головне - незрозуміло, як він буде працювати, які будуть критерії відбору проектів для цього фонду, хто ним буде керувати і кому він буде підпорядкований", - висловило свої побоювання джерело в ЄБРР.
Крім того, в банку передбачають низку проблем вже безпосередньо з фінансуванням муніципальних проектів через подібну держнадбудову.
"Кредитування Європейським банком муніципальних проектів у регіонах може бути значно ускладнено через те, що в разі створення такого фонду міста зможуть залучати ресурси ЄБРР тільки в рамках бюджету розвитку. Вийде, що буде загальний бюджет міста - великий, і буде крихітний бюджет розвитку. Уряд стверджує, що в минулому міста мали занадто велику свободу в реалізації своїх програм і інвестпланів, і тому вони (Кабмін) хочуть здійснювати більш серйозний контроль над запозиченнями. У контролі як у такому біди ми не бачимо, але це означає, що тепер всі міста, всі муніципальні формування змушені будуть вирішувати всі свої фінансові питання виключно через уряд. Тобто з'являється ще одна бюрократична надбудова, яка фактично контролює інвестиційно-фінансову діяльність міст. І в нас є побоювання, чи не стане ця структура черговий дахом, який буде дозволяти і забороняти", - занепокоєні експерти.
Учасників фінринку бентежить ще один момент. Так, інформація про створення фонду з'явилася незабаром після оголошення про купівлю 100% акцій Банку регіонального розвитку (БРР) фізособою, яку преса і ринок затято іменують не інакше як Олександром Вікторовичем Януковичем.
"Складається враження, що фонд створюється президентом насправді для себе, своїх родичів і найближчих соратників, і основна його мета - "опис майна" держави Україна. Державою буде проведена інвентаризація, а потім банк просто викупить ті стратегічні об'єкти, які ще не встиг викупити", - поділився зі своїми побоюваннями один з експертів. Офіційна ж інформація, чи буде притягнутий БРР до фінансування регіональних проектів, на даний час відсутня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас