Британські банки обіцяли збільшити кредитування і зменшити бонуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські банки обіцяли збільшити кредитування і зменшити бонуси

Казна та Політика
154
Британська влада досягла угоди з найбільшими банками країни: в обмін на припинення критики з боку чиновників банки обіцяють урізати бонуси і збільшити кредитування економіки. Про це в четвер пише "РБК daily".
У рамках угоди, яку британська преса прозвала "Проект Мерлін", найбільші британські банки пообіцяли збільшити кредитування економіки з 179 млрд до 190 млрд фунтів (305 млрд доларів), заявив напередодні міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн. З цієї суми 76 млрд піде на кредитування малого бізнесу. В угоді беруть участь Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland і Lloyds. Вони також виділять 1,2 млрд фунтів на підтримку регіонального розвитку. Узгодження умов зайняло у влади і банків два місяці.
Банки також пообіцяли владі скоротити виплату преміальних своїм співробітникам. "Чотири найбільші британські банки також погодилися, що загальні бонуси їхнім британським співробітникам будуть меншими, ніж у минулому році, і меншими, ніж вони були б, якби не було сьогоднішньої угоди", - заявив Осборн. За підсумками 2009 року британські банкіри, за оцінкою Centre for Economics & Business Research, отримали 7,3 млрд фунтів преміальних. У RBS і Lloyds, контрольний пакет яких належить уряду, максимальні бонуси готівкою будуть обмежені сумою 2 тис. фунтів. Решту співробітники банків отримають акціями.
Крім цього RBS, HSBC, Barclays і Lloyds зобов'язалися розкривати дані про компенсації не тільки членів ради директорів, але й п'яти наступних за ними менеджерів. Мова, однак, не йде про їхні імена. За словами Осборна, Британія стане передовою країною у світі з точки зору прозорості преміальних. До 2012 року Великобританія хоче зробити публічними дані про винагороду восьми найбільш високооплачуваних співробітників кожного з великих банків.
В обмін на поступки з боку банкірів влада обіцяє припинити хвилю критики на їхню адресу. "Британії потрібно перейти від відплати до відновлення", - заявив Осборн, виступаючи в палаті громад. На початку січня гендиректор Barclays Боб Даймонд зазначив, що "час вибачень і розкаяння" для банків закінчився.
"З цією угодою ми зможемо припинити публічну прочуханку банків і рухатися далі. Це саме те, на що сподіваються банки", - сказав "РБК daily" аналітик MF Global Саймон Моан.
Експерти відзначають, що своїми поступками банки відповіли на допомогу, надану сектору під час кризи. Більше того, вони не вважають, що банкам, за винятком державних, довелося йти на якісь серйозні компроміси. "Банки в будь-якому випадку заплатили б менші бонуси, тому що виручка в минулому році знизилася. Що стосується прохання збільшити кредитування - вони і так хотіли це зробити, тому що економіка відновлюється", - вважає Моан.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас