Населення буде нарікати на себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення буде нарікати на себе

Казна та Політика
4595
Уряд вирішив врегулювати нарахування та стягнення пені з заборгованості споживачів за житлово-комунальні послуги. У Мінрегіонбуді вважають, що пеня в розмірі 0,1% повинна стягуватися вже з першого дня прострочення. У Партії регіонів не вважають, що закон необхідно ухвалювати в екстреному порядку - він може бути схвалений у березні. За найближчий місяць парламентарії повинні узгодити категорії громадян, яких повністю звільнять від сплати пені.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ оприлюднило проект закону, що визначає порядок нарахування пені за несвоєчасну оплату споживачами житлово-комунальних послуг. Документ розроблений для виконання закону №2795-VI, яким з 1 січня скасовано мораторій на нарахування штрафів за заборгованість побутових споживачів з оплати газу, електричної, теплової енергії, води та водовідведення, а також за несвоєчасне внесення квартплати. Проте досі не існує документа, що регламентує розмір пені та умови її нарахування.
Відповідно до законопроекту, у випадку несвоєчасної оплати комунальних послуг споживача зобов'яжуть виплачувати пеню, яка буде нараховуватися за кожен прострочений день оплати, в розмірі 0,1% від суми боргу. Її обсяг не зможе перевищувати 100% суми боргу. Аналогічна ставка пені була запропонована новою редакцією Житлового кодексу, але його розгляд відкладено. Нагадаємо, до 1996 року пеня нараховувалася в розмірі 0,01% за кожен день прострочення. Відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги", розраховуватися за послуги ЖКГ споживачі зобов'язані до 20-го числа кожного місяця.
Одночасно в Мінрегіонбуді пропонують змінити процедуру тарифоутворення послуг ЖКГ. Для цього місцева влада і Нацкомісія з регулювання ринку комунальних послуг будуть інформувати споживачів про зміну тарифів на послуги за 10 днів до набуття ними чинності. Скорочення терміну громадського обговорення на 20 днів пов'язано "з динамічним зростанням цін на енергоносії". "За місяць обговорення запропонований тариф вже перестає бути економічно обґрунтованим", - відзначається в пояснювальній записці.
Представники фракції "БЮТ-Батьківщина" не підтримують введення пені на борги з оплати послуг ЖКГ. Заступник голови комітету Верховної ради з питань регіонального розвитку, будівництва, містобудування і ЖКГ Юрій Сербін і член комітету Микола Потапчук внесли до парламенту законопроект №8071, яким пропонується звільнити від штрафних санкцій дві категорії громадян. У разі його ухвали пеню не будуть платити споживачі, перед якими існує заборгованість з виплати пенсій, стипендій та заробітної плати (на 1 січня борг становив 1,22 млрд грн).
Санкцій також зможуть уникнути громадяни, дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму (з 1 січня - 894 грн, до кінця року збільшиться до 953 грн). "Громадяни, дохід яких нижчий за прожитковий мінімум, становлять 8% населення нашої країни. Такі люди просто не в змозі розраховуватися за комунальні послуги. Вони повинні отримувати житлову субсидію, але, враховуючи складний механізм її отримання, буде справедливо, якщо держава звільнить їх від сплати пені, - вважає Сербін.- Міністерство готує аналогічні зміни, які будуть враховувати інтереси соціально незахищених категорій громадян".
За словами голови комітету Ради з питань економічної політики Олексія Плотнікова, парламент схвалить розмір і умови нарахування пені. "Відсоткова ставка пені невелика, але разом з тим це прекрасний дисциплінарний метод для споживачів, - зазначив він.- Ухвалювати цей документ в екстреному порядку не будуть. Його в першій декаді березня буде розглядати комітет, а в кінці місяця - парламент".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас