Банки вибрали для себе основний інструмент вкладіів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки вибрали для себе основний інструмент вкладіів

Казна та Політика
922
Федору Ярошенку вдалося переконати банкірів, що його інструмент сьогодні - найвигідніший. Міністерство фінансів на первинному аукціоні 8 лютого розмістило ОВДП на суму 880 млн. грн. за номінальною вартістю. Зокрема, були продані шестимісячні облігації на суму 125 млн. грн. з прибутковістю відсікання 6,75%, дев'ятимісячні облігації на суму 380 млн. грн. з прибутковістю 8%, дворічні облігації на суму 155 млн. грн. з дохідністю 10% і трирічні облігації на суму 220 млн. грн. з прибутковістю 11%. Прибутковості відсікання не змінилися в порівнянні з аукціонами минулого і позаминулого тижнях. Щоправда, обсяг сукупного попиту на папери при цьому скоротився у два рази до 1,3 млрд. грн., що є найнижчим значенням з початку року.
Експерти впевнені, що Мінфін продовжить вдало розміщувати держпапери, незважаючи на поточне скорочення попиту. "У середньостроковій перспективі результати первинних аукціонів будуть залишатися приблизно на тому ж рівні, тому що ринок і Мінфін визначили найбільш оптимальну прибутковість для обох сторін", - говорить Мар'яна Софій, аналітик департаменту казначейства і фінансових інститутів "VAB Банку". В майбутні два тижні Мінфін має погасити лише 0,6 млрд. грн. за попередніми випусками паперів, і через це прибутковість та обсяг розміщень ОВДП дійсно можуть трохи скоротитися. Але вже з 28 лютого і до кінця квітня Мінфіну необхідно буде погасити 7,3 млрд. грн., що може спонукати його знову підвищувати прибутковість паперів або ж вийти на ринок позик єврооблігацій.
Але в будь-якому випадку поки ОВДП є фактично безальтернативним інструментом для банківської системи. Наразі банки не готові повністю переливати свою ліквідність (залишки банків на кореспондентських рахунках становлять 18 млрд. грн.) з ринку ОВДП у кредити, а прибутковість держпаперів їх поки влаштовує.
"Поступова активізація кредитування трохи знизить попит на державні папери, але повністю банки з цього сегменту не підуть", - говорить головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан. Вкладення в короткострокові ОВДП, уточнює вона, необхідні банкам для управління ліквідністю, а середньострокові папери допомагають диверсифікувати ризики.
Самі банкіри зізнаються, що кредитування фізичних осіб поки пов'язане з занадто великими ризиками, а ставки за кредитами для юросіб в середньому всього на 2,5-3 п.п. більші, ніж прибутковість ОВДП. І в цій ситуації банки хочуть надійність прибутковості. Швидше за все, що як мінімум у найближчі півроку ОВДП будуть їх ключовим активом. "Кредитування і вкладення в ОВДП - це абсолютно різний рівень ризику, а також різні способи отримання прибутку банком. Крім того, велика частина ресурсів, якими володіють банки, має короткостроковий характер, що обмежує можливості для швидкого відновлення кредитування", - пояснює Євгенія Афоніна, аналітик Альфа-банку (Україна). Також, додає вона, Мінфін зараз розширив набір пропонованих інструментів (амортизуються облігації, облігації з пут-опціоном), що дозволяє банкам диверсифікувати свої портфелі ОВДП.
Але ближче до середини року фінансисти все ж очікують на деяке охолодження інтересу до ОВДП. За словами начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександра Печерицина, ліквідність банків внаслідок жорсткої монетарної політики НБУ буде поступово знижуватися, а кредитування до цього часу активізується, що знизить попит на держпапери. Тому, можливо, що вітчизняна банківська система з річною затримкою повторить російський сценарій. Адже в 2009 р. російські банки також активно скуповували держпапери, а вже в 2010-му повернулися до активного кредитування.
"Зі здешевленням фондування, зокрема, депозитів, і з припиненням зростання проблемної заборгованості банки, швидше за все, знову звернуться до кредитування, повторюючи тренд російського ринку зразка 2010 р.", - вважає аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. Ще одним фактором зниження інтересу до ОВДП стане пожвавлення ринку корпоративних бондів. Обсяги цих розміщень непорівнянні з обсягами розміщень ОВДП, але певна частина коштів все ж таки перейде в корпоративні випуски.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас