"Ъ": "БЮТ-Батьківщина" намагається скасувати внесення змін до Конституції... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "БЮТ-Батьківщина" намагається скасувати внесення змін до Конституції...

Казна та Політика
366
В розпорядженні Комерсант-України виявилася копія подання 53 народних депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина" про невідповідність Конституції закону №2952 "Про внесення змін до Конституції...", зареєстрованого вчора в Конституційному суді (КС). "Закон №2952 повинен бути визнаний таким, що не відповідає Конституції у зв'язку з тим, що він є проявом узурпації влади, а також тому, що при його ухваленні була порушена встановлена основним законом процедура", - йдеться у поданні.
Список порушень, допущених при ухваленні закону №2952, відповідно до якого, зокрема, проведення чергових парламентських виборів перенесено з березня 2011 року на жовтень 2012 року, а президентські вибори вирішено провести в березні 2015 року, займає 14 з 16 сторінок подання. В основному це посилання на виступи народних депутатів і публікації в ЗМІ. До подання також додається диск з відеозаписом засідання Верховної ради 1 лютого, на якому був ухвалений оскаржений закон.
Як відомо, згідно з офіційними даними електронної системи голосування "Рада", 1 лютого за внесення змін до Конституції проголосувало 310 народних депутатів. Серед них опинився і народний депутат Володимир Ар'єв ("Наша Україна-Народна самооборона"), який в момент голосування прямував до США і перебував у літаку. Автори подання стверджують, що, крім Ар'єва, ще 20 депутатів, які проголосували під час ухвали закону не були в сесійній залі. "На засіданні були відсутні Василь Горбаль, Дмитро Саламатін, Микола Джига, Володимир Демішкан, Юрій Іванющенко (усі - Партія регіонів )...",- з посиланням на відеозапис та інтернет-видання повідомили КС представники "БЮТ-Батьківщина".
Таким чином, на думку авторів звернення, в наявності пряме порушення ч. 3 ст. 84 Конституції, відповідно до якої "голосування на засіданнях Верховної Ради здійснюється народним депутатом особисто". "Має місце факт недотримання вимог ч. 3 ст. 84 і ч. 1 ст. 155 Конституції - народні депутати не голосували особисто за ухвалу закону, таким чином, вимоги щодо процедури внесення змін до Конституції не були дотримані, - йдеться в документі.- За ухвалу законопроекту проголосувало менше народних депутатів, ніж зафіксовано в офіційних джерелах".
Автори подання вказують, що даний факт підпадає під дію ч. 1 ст. 152 Конституції: "Закони та інші правові акти рішенням Конституційного суду визнаються неконституційними повністю чи в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції або якщо була порушена встановлена основним законом процедура їх розгляду, ухвалення або набрання чинності". Слід зазначити, що у зв'язку з порушенням процедури ухвали в жовтні 2010 року КС визнав такою, що втратила силу Конституцію від 2004 року і повернув дію основного закону в редакції 1996 року.
Представники опозиції раніше неодноразово висловлювали сумніви в об'єктивності рішень КС. Не обійшлося без сумнівів і цього разу. "Надій на те, що суд ухвалить справедливе рішення, майже немає - ви ж знаєте, який у нас суд", - заявив член фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Підгорний. У Партії регіонів також не думають, що КС стане на бік опозиції. "Якщо б це був єдиний випадок, коли депутати голосують чужими картками, то можна було б про щось говорити, - заявив заступник глави фракції Партії регіонів Юрій Самойленко.- А так - не бачу приводу для БЮТ роздмухувати зараз це піар-вогнище".
Тим часом експерти з конституційного права впевнені: у випадку якщо буде доведено, що депутати голосували один за одного, "підстави для скасування ухваленого закону є". "Потрібно, щоб факт того, що депутати голосували не особисто, був юридично доведений, - заявив суддя КС (1996-2001) у відставці Микола Козюбра.- Я не знаю, довели вони, що хтось за когось голосував, окрім випадку з Ар'євим. Цим має цікавитися прокуратура, але не знаю, чи варто на неї розраховувати в нинішніх умовах".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас