"Ъ": Микола Азаров висловився за службовим обов'язком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Микола Азаров висловився за службовим обов'язком

Казна та Політика
784
Як стало відомо Комерсант-Україна, вчора на засіданні Кабінету міністрів Мін'юст виступив з ініціативою відмовитися від практики проведення позачергових виборів у разі дострокового припинення повноважень сільських, селищних і міських голів. Втім, це питання було знято з розгляду, як стверджують в уряді, "з технічних причин". При цьому збоїв у визначенні винного у відсутності видимих успіхів Кабміну у вирішенні соціально-економічних питань не сталося - глава уряду Микола Азаров традиційно поклав ці проблеми на колишнього прем'єра Юлію Тимошенко.
Вчорашнє засідання Кабінету міністрів голова уряду Микола Азаров почав з критики попереднього Кабміну на чолі з Юлією Тимошенко. "Астрономічні борги, накопичені попередниками, змушують нас виходити на ринок позик, щоб отримані ними надзвичайно дорогі кредити заміщати дешевими", - заявив пан Азаров. За його словами, на сьогоднішній день ставка за позиками становить у середньому 7,7%, що втричі менше, ніж у січні 2010 року, а витрати з погашення та обслуговування держборгу з початку року склали близько 6,2 млрд грн.
Таким станом справ пан Азаров пояснив відсутність видимих успіхів у вирішенні соціально-економічних питань. "Сума, яку держава заплатила за боргами попередників, порівнянна з річним дотацією Пенсійному фонду та в півтора рази більше, ніж субвенція сім'ям з дітьми за весь рік, - нарікав прем'єр.- Саме розтрачені попередниками борги заважають нам підвищувати пенсії, соціальну допомогу і зарплати більше високими темпами. Ось ціна авантюрної політики минулої влади".
Закінчивши критикувати попередній уряд, прем'єр-міністр розповів про стан справ на паливному ринку і ринку продовольства, а потім несподівано перейшов до обговорення політичної ситуації в Єгипті. "Я був шокований трагедією, що сталася в Національному музеї Каїра, коли вандали знищили безцінні, непоправні пам'ятники давньоєгипетської цивілізації, - заявив Микола Азаров.- Я щиро сподіваюся, що ця трагедія - напевно, наймасштабніша після знищення талібами буддистських святинь - чомусь навчить людей в нинішньому світі, піднесе цінність політичної стабільності і переваги культури над грубою силою". Користуючись присутністю ЗМІ, прем'єр повідомив, що на евакуацію громадян України з Єгипту, яка почалася минулого тижня, уряд виділив 10,9 млн грн. Пан Азаров також пообіцяв, що Кабінет міністрів організує стільки рейсів з Каїра і Хургади для евакуації українських громадян, скільки буде необхідно.
В закритому режимі засідання Кабміну тривало більше двох годин. Після його закінчення стало відомо, що розгляд низки ключових питань було знято з порядку денного. Так, уряд вирішив відкласти ухвалення рішення про затвердження мирової угоди з компанією Vanco Prykerchenska Ltd - за словами джерела в Кабміні, це питання навіть не виносилося на розгляд.
Крім того, з розгляду було знято пропозицію Міністерства юстиції схвалити зміни до законів "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" - Кабмін ухвалив рішення не розглядати це питання.
"Виникли розбіжності", - лаконічно пояснив причину рішення міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Пізніше один з учасників засідання, що побажав залишитися неназваним, повідомив іншу версію: "Ніяких розбіжностей навколо законопроектів не було - питання було знято з технічних причин, оскільки документи не пройшли всі рівні узгодження".
Пропозиції, з якими глава Мін'юсту Олександр Лавринович сьогодні виступив на засіданні Кабміну, поки не оприлюднюються. За інформацією Комерсант-України, у законопроектах Мін'юст пропонував виключити із законів положення про проведення позачергових виборів сільських, селищних і міських голів. "Обов'язки голів пропонувалося покласти на секретарів відповідних рад до проведення чергових виборів", - сказав співрозмовник. Нагадаємо, згідно з чинним виборчим законодавством у разі дострокового припинення повноважень голів місцевих рад протягом 15 днів до Верховної ради повинно бути подано клопотання про призначення позачергових виборів, які повинні відбутися через 60 днів після ухвали парламентом відповідного рішення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас