ДПСУ: Власникам автомобілів необхідно сплатити транспортний збір за минулі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПСУ: Власникам автомобілів необхідно сплатити транспортний збір за минулі роки

Казна та Політика
1611
Власники транспортних засобів повинні сплатити транспортний збір за минулі роки, оскільки його сплата з введенням Податкового кодексу скасована тільки з 2011 року, повідомила прес-служба Державної податкової служби України (ДПСУ) з посиланням на в.о. першого заступника голови служби Сергія Лєкаря.
"Податковим кодексом скасована з 2011 року сплата транспортного збору. Однак це не скасовує обов'язок громадян-автовласників сплатити збір за минулі роки", - стверджує він.
Крім того, відповідно до прес-релізу, С.Лєкарь спростував інформацію про те, що багато підприємств в результаті податкових змін згортають діяльність. За його словами, навпаки, в кінці 2010 року багато платників єдиного податку масово кинулися отримувати свідоцтва.
Як раніше повідомляла ДПСУ, громадянам-власникам транспортних засобів необхідно сплатити транспортний збір за 2010 рік під час державного техогляду і скасування реєстрації транспортного збору в 2011 році.
Власники ТЗ при проходженні в 2011 році техогляду або зняття ТЗ з обліку зобов'язані пред'являти органам, що здійснюють зняття з обліку або техогляд ТЗ, квитанції або платіжні доручення про сплату за 2010 рік транспортного збору за ставками, що діяли до 1 січня 2011 року, а фізособи, які були звільнені у 2010 році від його сплати, - документ, який дає право на користування такими пільгами. У разі неподання таких документів технічний огляд ТЗ і зняття з обліку не проводяться.
У той же час у разі проходження техогляду - один раз на два роки - в 2011 році власники ТЗ зобов'язані надати вищевказаному органу документ про сплату транспортного збору за рік, що передував техогляду (2010 рік) та за рік, в якому проводиться техогляд (2011 рік), або за два роки разом. У свою чергу, у зв'язку з втратою чинності з 1 січня 2011 року закону "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" обов'язок сплати транспортного збору за 2010 рік залишається за ставками податку, що діяли до 1 січня 2011 року.
Зазначений закон зі змінами і доповненнями, яким визначалися платники податку, об'єкти оподаткування, ставки податку, порядок його нарахування та терміни сплати, а також встановлювалися пільги, втратив чинність із набранням чинності з 1 січня 2011 року Податкового кодексу.
Крім того, у відповідності з підрозділом 9 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу, повернення сум податку з власників ТЗ і інших самохідних машин і механізмів, збору, при забрудненні навколишнього середовища, а також місцевих податків і зборів, які були сплачені до 1 січня 2011 року помилково або з надлишком, зарахування до бюджетів таких податків і зборів, які платяться в першому кварталі 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, і сум, які сплачуються в рахунок погашення податкового боргу, який сформувався станом на 31 грудня 2010 року, здійснюються в порядку і на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.
Відповідно до Податкового кодексу, транспортний збір на ТЗ сплачується лише при їх першій реєстрації, що раніше здійснювалося при реєстрації, перереєстрації і черговому технічному огляді.
Збір сплачується за місцем реєстрації ТЗ. Для нових легкових автомобілів (крім автомобілів обладнаними електродвигунами) ставка податку залежно від об'єму двигуна встановлена в межах від 3 грн до 60 грн з 100 куб. см об'єму двигуна. Зокрема, з легкових автомобілів (крім електромобілів) з двигуном об'ємом до 1 тис. куб. см стягується збір у розмірі 3 грн з 100 куб. см; за автомобілі з двигуном об'ємом 1501-1800 куб. см - 7 грн з 100 куб. см; за автомобілі з двигуном об'ємом 1801-2500 куб. см - 10 грн з 100 куб. см, за авто з двигуном об'ємом понад 6500 куб. см - 25 грн. з 100 куб. см.
Для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном, - 0,5 грн за 1 кВт потужності двигуна.
Крім того, для автомобілів у віці вісім років для розрахунку ставки податку використовується коефіцієнт 2, понад вісім років - 40.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас