Fitch попереджає про зростання ризику стагфляції в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch попереджає про зростання ризику стагфляції в Європі

Казна та Політика
519
Процес консолідації бюджетів, який негативно позначається на зростанні деяких економік, поряд з прискоренням інфляції призводить до збільшення ризику стагфляції в Великобританії і зоні євро, йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, підготовленому за результатами квартального опитування менеджерів по роботі з фінансовими інструментами з фіксованим доходом.
Зокрема, агентство повідомило, близько 55% опитаних заявили про високий ризик інфляції в найближчі 12 місяців, у той час як в опитуванні, проведеному в IV кварталі 2010 року, про високий ризик інфляції говорили лише 22% опитаних, а в III кварталі минулого року - всього 12%. У той же час число тих, хто вважає високим ризик дефляції, скоротилося в I кварталі поточного року до 15% опитаних проти 36% опитаних у IV кварталі 2010 року і 48% опитаних в III кварталі минулого року.
"Дослідження агентства демонструє, що більшість інвесторів скептично сприймають точку зору, згідно з якою прискорення інфляції відображає тільки підвищення цін на продукти харчування і паливо", - вважає глава підрозділу агентства з суверенних рейтингів країн Девід Райлі (David Riley).
Крім того, агентство відзначило сповільнення економічного зростання в Великобританії в останньому кварталі 2010 року і в єврозоні в III кварталі 2010 року. Темпи інфляції в економіках країн єврозони за січень 2011 року стали найвищими за останні два роки, прискорившись до рівня в 2,4%, що перевищує встановлений ліміт у 2%. Крім того, Eurostat зменшив оцінку темпу зростання валового внутрішнього продукту 16 країн єврозони в III кварталі минулого року проти II кварталу до 0,3% з 0,4%.
ВВП Великобританії у IV кварталі 2010 року несподівано продемонстрував негативну динаміку - знизився на 0,5% в порівнянні з попереднім кварталом. При цьому темпи зростання споживчих цін у Великобританії в річному вирахуванні в грудні 2010 року підросли до 3,7% проти 3,3% в листопаді при цільовій планці уряду в 2%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас