Російські банки отримали рекордний прибуток у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки отримали рекордний прибуток у 2010 році

Казна та Політика
306
Російські банки в 2010 р. отримали рекордний прибуток - 573,4 млрд рублів, або майже втричі більше, ніж у 2009 р. Щоправда, ще на початку січня керівництво Банку Росії попередило, що рекорд забезпечений за рахунок відновлення створених в кризу резервів.
Проте статистика показує, що в цілому російські банки продовжують накопичувати резерви, відзначає аналітик Банку Москви Єгор Федоров.
У грудні російський банківський сектор отримав до вирахування резервів збиток майже в 10 млрд руб. проти прибутку в 66 млрд у середньому за попередні 11 місяців.
Як випливає з експрес-огляду Банку Росії, доподатковий прибуток російських банків у грудні склав 78 млрд руб., але цей результат забезпечено розпуском резервів - у грудні банки скоротили накопичені резерви на 87,7 млрд, відзначає Федоров. "Може здатися, що банки спрацювали на збиток з основної діяльності, проте це оманливий поганий показник", - каже Федоров. Справа в тому, що на статистику вплинули показники двох банків - Сбербанку і Связь-банку. Зокрема, скорочення резервів у банківській системі забезпечено практично лише ними: Сбербанк у грудні відновив резерви на суму 27,4 млрд руб., а Связь-банк списав 61,7 млрд резервів, сформованих під погані борги. Раніше Связь-банк оголосив про те, що в кінці 2010 р. передав ЗЕБу "в рамках заходів з фінансового оздоровлення" проблемні активи обсягом 62 млрд руб., що дозволило йому провести списання, в результаті яких "розмір створених резервів скоротився на 58,8 млрд руб .".
Вплив Сбербанку на грудневий фінансовий результат банківської системи не обмежується резервами. У грудні "Сбер" удвічі наростив операційні витрати - до 42,3 млрд руб. проти середньомісячного значення в 19,6 млрд за попередні 11 місяців. "Це пояснюється традиційними передноворічними виплатами співробітникам, які справив Сбербанк", - каже Федоров. У попередні роки спостерігалася та ж картина - наприклад, в 2009 р. операційні витрати в середньому становили 17 млрд руб. на місяць, а в грудні зросли до 32 млрд.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас