Банкіри бояться, що НБУ розполохає вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри бояться, що НБУ розполохає вкладників

Казна та Політика
534
Сувора законодавча заборона на дострокове повернення вкладів може знизити їх привабливість для клієнтів. Про це попереджає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, коментуючи ідею НБУ про заборону дострокового повернення депозитів.
Сугоняко нагадав, що за рівнем розвитку депозитних операцій банківська система України все ще сильно відстає від показників Центральної та Східної Європи.
Сугоняко пропонує замість суворої заборони на дострокове повернення вкладів прописати в законі різні категорії рахунків: поточні ощадні з правом отримання коштів на першу вимогу та термінові депозитні, коли клієнт і банк самостійно визначають механізм і терміни дострокового повернення коштів. Очікується, що тим самим підвищиться свідомість вкладників, які самі будуть вибирати переваги та ризики різних категорій рахунків.
Зараз цивільне законодавство України фактично нівелює різницю між терміновим депозитом і депозитом до запитання. Диференціація між ними відбувається тільки за рахунок розміру відсоткової ставки. У той же час механізм повернення практично ідентичний - за запитом фізичної особи. Зрозуміло, що в таких умовах неможливо створити довгострокову ресурсну базу для банків, - попереджає АУБ.
НБУ розглядає два варіанти обмежень на дострокове зняття депозитів: повну заборону або введення 30-денного терміну для їх видачі. Зараз ідея проходить стадію громадського обговорення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас