Мінекономрозвитку прогнозує зростання реального ВВП України в 2011 р. на рівні 4,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку прогнозує зростання реального ВВП України в 2011 р. на рівні 4,5%

Казна та Політика
487
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозує зростання реального ВВП України в 2011 р. на рівні 4,5%. Про це йдеться в пояснювальній записці Мінекономрозвитку до основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2011 р.
Основними зовнішніми передумовами підвищення ВВП згідно з прогнозом Мінекономрозвитку є:
- підвищення ціни на імпортований природний газ згідно з домовленостями з Російською Федерацією і прогнозованою динамікою вартості альтернативних енергоносіїв,
- зростання світової економіки та економік провідних країн світу: темпи приросту світової економіки прогнозуються на рівні 4,3% (прогноз МВФ), Російської Федерації - 3,4% (прогноз Мінекономрозвитку РФ);
- помірне підвищення світових цін на окремих товарних ринках: прогнозується зростання середньорічної ціни на чорні метали на 5-8%, на нафту - на 3-4%.
Також основними внутрішніми припущеннями для зростання ВВП згідно з прогнозом Мінекономрозвитку є:
- проведення зваженої соціальної політики, яка передбачає підвищення в межах реальних ресурсів економіки і з урахуванням прогнозованого індексу споживчих цін розмірів мінімальної заробітної плати, посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, прожиткового мінімуму;
- поліпшення інвестиційного клімату, в тому числі за рахунок прийняття нормативно-правової бази у сфері інвестиційної діяльності;
- активізація кредитування банківською системою реального сектора економіки; проведення в бюджетній сфері політики, спрямованої на підтримку реального сектору економіки на тлі дій щодо підвищення соціальних стандартів;
- оптимізація тарифної політики у сфері природних монополій, що передбачає зниження дотаційності і подолання інфраструктурних обмежень збільшення при продовженні реалізації заходів щодо компенсації малозабезпеченим громадянам підвищення вартості комунальних послуг.
Крім того, за прогнозом Мінекономрозвитку темпи зростання обсягів промисловості складуть близько 6%.
За прогнозами міністерства приріст обсягів виробництва в харчовій промисловості прогнозується на рівні 4,5% та легкій промисловості - на 1,5%. Розвиток зазначених галузей буде сприяти поліпшенню ситуації у фінансовій сфері та активізації кредитної діяльності (зазначені галузі є одними з найбільш кредитозалежних галузей), розширення зовнішнього попиту.
Також приріст обсягів виробництва продукції у машинобудуванні на 2011 р. прогнозується на рівні 12%, у тому числі через активізацію інвестиційної діяльності, зростання кредитування і збільшення зовнішнього попиту на вітчизняну машинобудівну продукцію.
Зростання обсягів виробництва металургії прогнозується на 6%, хімічної та нафтохімічної промисловості - на 1,5%.
Активізація робіт у будівельній галузі, розвиток інфраструктурних об'єктів, зокрема в рамках підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, будуть сприяти розширенню внутрішнього попиту на металургійну продукцію.
Мінекономрозвитку прогнозує збільшення чисельності зайнятого населення в економіці (до 20,6 - 20,4 млн осіб) та зниження рівня безробіття (до 7,6 - 8,1%).
Крім того, Мінекономрозвитку прогнозує інфляцію в 2011 р. на рівні 8,9%.
Раніше директор департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександр Петрик заявляв, що інфляція і зростання ВВП в 2011 р. залишаться на рівні 2010 р. Так, інфляція залишиться на рівні 11-11,5%, зростання ВВП - 4,1 - 4,5%.
Так само аналітики прогнозують, що в Україні інфляція в 2011 р. складе 10,5%.
Нагадаємо, 25 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що зростання ВВП в 2011 р. буде на рівні близько 4%.
Раніше, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спрогнозував, що зростання економіки України в 2011 р. сповільниться до 4% з 4,5% в 2010 р. Банк знизив оцінки зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2010 р . та 2011 р. в порівнянні з попередніми оцінками, зробленими в жовтні 2010 р., на 0,5 відсоткового пункту.
16 грудня 2010 Світовий банк спрогнозував зростання ВВП України в 2011 р. до 4%, а в середньостроковій перспективі - до 4-5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас