Експерти: Подорожчання нафти сповільнить зростання економіки Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Подорожчання нафти сповільнить зростання економіки Німеччини

Енергетика
177
Німецькі економісти визначили той поріг, після якого подорожчання нафти почне гальмувати економічне зростання у ФРН, проте є думка, що дорогі енергоносії зміцнюють конкурентоспроможність країни.
Поки нафта коштує як зараз, приблизно 100 дол. за барель, серйозної загрози для подальшого розвитку німецької економіки немає. Однак якщо ціна перевищить 120 дол. за барель, то темпи економічного зростання в Німеччині можуть істотно сповільнитися, вважають фахівці з 20 провідних німецьких економічних інститутів, банків і страхових компаній, які брали участь в опитуванні газети Welt am Sonntag.
Подорожчання нафти на $10 доларів обертається для німецьких споживачів додатковими витратами на опалення житла та на пальне в розмірі 14 млрд євро, згідно з розрахунками Гамбурзького інституту світової економіки (HWWI). Тому при ціні нафти в 120-130 дол. за барель купівельна спроможність населення знизиться настільки, що економічний підйом в країні реально сповільниться.
Економісти страхової компанії Allianz дійшли до висновку, що рівень цін в 130 дол. за барель і вище призведе до сповільнення економічного зростання на цілий процентний пункт. У результаті ВВП Німеччини може збільшитися в 2011 році не на 2,5%, як поки очікується, а всього лише на 1,5%.
Втім, деякі експерти вказують і на позитивні ефекти від подорожчання нафти, які носять, правда, не прямий, а опосередкований характер. Так, Дірк Шумахер з німецького відділення американського інвестиційного банку Goldman Sachs відзначає, що втрати економіки від дорожчання нафти певною мірою компенсуються тим, що країни-експортери починають активніше пускати додаткові нафтодолари на закупівлю продукції німецьких фірм, перш за все - верстатів і обладнання.
У свою чергу глава консалтингової фірми Kiel Economics Карстен-Патрік Майєр нагадує, що промислове виробництво в країнах з ринками, що розвиваються, набагато енергоємніше, ніж у Німеччині. Тому дорожчання нафти фактично підвищує конкурентоспроможність німецьких компаній, оскільки їх витрати зростають в такій ситуації далеко не так швидко, як на підприємствах, наприклад, в Китаї.
Однак опитані експерти врешті сходяться на тому, що занадто високі ціни на нафту для Німеччини зло, а не благо. У тому числі й тому, що дорожнеча енергоносіїв веде до сплеску інфляції, для боротьби з якою Європейському центральному банку доведеться підвищувати процентні ставки з метою зробити кредити дорожчими.
"Якщо нафта на тривалий час закріпиться над позначкою в 120 дол., то може бути дуже швидко зведено нанівець те збільшення купівельної спроможності населення, яке було досягнуто завдяки підйому на ринку праці", - вважає економіст нідерландського банку ING Карстен Бжеський.
Його колега з німецького відділення італійського банку Unicredit Андреас Реєс вважає, що після недавньої глобальної кризи "больовий поріг" не тільки для німецької, але і для всієї світової економіки знаходиться досить низько. На його думку, реальні проблеми почнуться вже при цінах на нафту приблизно на рівні в 110 дол. за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас