Нацбанк поділить внески — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк поділить внески

Казна та Політика
1871
У рамках роботи над перетворенням депозиту, що є за українським законодавством поточним рахунком, у терміновий внесок НБУ і банкіри обговорюють відразу декілька змін до Цивільного кодексу і закон "Про банки і банківську діяльність".
Крім коригування горезвісної ст. 1060, що припускає право вкладника забрати з банку свої гроші на першу вимогу, фінансисти розглядають ще цілий ряд законодавчих нововведень. Зокрема, банкіри пропонують у законі "Про банки і банківську діяльність" розділити поняття внесний рахунок на три - строковий рахунок, рахунок до запиту і ощадний рахунок. Відповідний законопроект є в розпорядженні "ЭИ".
"На мій погляд, цей поділ має існувати в такій формі: поточний рахунок - це рахунок безкоштовний, його можна забрати, коли завгодно. Ощадний, з відсотками, забрати можна, скажімо, попередивши за три дні. Ну, а депозити повинні бути фіксовані за термінами і вилучатися з банку після закінчення договору. Якщо, звичайно, в клієнта не виникло будь-яких форс-мажорних обставин", - вважає голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькин.
Банкіри говорять, що таким чином клієнт сам буде обирати, як йому зберігати свої гроші: з можливістю вилучення в будь-який момент, або ж тільки після закінчення певного терміну. "По-перше, ми сформуємо нову культуру серед вкладників, - говорить голова наглядової ради Дельта Банку Микола Лагун.- Люди не будуть бездумно нести свої гроші в той банк, який пропонує найбільшу відсоткову ставку, з надією встигнути вискочити "у разі чого", а будуть думати".
За даними НБУ, зараз в банках перебуває понад 260 млрд. грн. депозитів приватних клієнтів, з яких 60 млрд. грн - вклади до запитання. За оцінками президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменко, після зміни порядку вилучення вкладів з банківської системи кількість коштів до запиту в банках навіть знизиться. "Закон зворотної сили не має, тому перед внесенням змін до Цивільного кодексу і закон про банки ми побачимо активний приплив депозитів у банки, причому на довгострокові депозити, розірвання яких не буде підпадати під нове регулювання", - впевнений експерт.
При цьому, безсумнівно, в реформуванні системи вкладів дається взнаки і фінансовий інтерес банкірів. Поточний ресурс після поділу депозитів на термінові і до запиту буде обходитися фінустановам практично безкоштовно. А, враховуючи, що НБУ зараз не дуже жорстко вимагає від банків дотримання строків депозитів та кредитів, реформа може обернутися для банків хорошим доходом.
Фінансисти стверджують, що користь від реформи буде набагато відчутнішою. Зокрема, Микола Лагун впевнений, що поділ рахунків допоможе банківським установам краще планувати свою діяльність, оскільки в казначейств з'явиться реальний інструмент оцінки термінів пасивної бази. "Зараз фактично всі депозити - це поточні рахунки. У підсумку, ми не можемо видавати кредити на довгий термін і не можемо зробити їх дешевими. Тому що важко прогнозувати вартість ресурсів", - пояснює фінансист.
Якщо банкіри будуть чітко розуміти, що частина їх ресурсу нерухома на осяжний термін, вони зможуть видавати більше кредитів в економіку. "Без такого розподілу неможлива поява довгих гривневих ресурсів у фінансовій системі, а відповідно - і повернення автокредитування та іпотеки в ринкових обсягах і за прийнятними ставками - до 14-16% річних в гривні", - стверджують фінансисти.
Радник міністра економіки, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко також вважає, що реформування внескової системи зіграє на руку і банкам, і вкладникам. "Основною причиною криз, коли починають відраховуватися вклади, є паніка. А в разі паніки заборона на дострокове вилучення депозитів буде гарантією для всіх вкладників, що їхні гроші не пропадуть, - говорить експерт.- У нашій країні право на дострокове вилучення депозиту у випадку кризи могли використовувати лише сильні світу цього. Вони вигрібали свої великі внески, а інші залишалися з носом".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас