НБУ обмежує можливості банків щодо відстеження ситуації на валютному міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обмежує можливості банків щодо відстеження ситуації на валютному міжбанку

Кредит&Депозит
806
Національний Банк України (НБУ) вирішив з 9 лютого обмежити можливості банків щодо відстеження ситуації на міжбанківському валютному ринку, скоротивши доступ до інформації системи підтвердження угод.
Відповідні зміни викладено в листі НБУ №24-112/198, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".
"Починаючи з 9 лютого 2011 засобами Системи програмного комплексу підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ кожному банку-учаснику системи буде надаватися доступ до інформації лише про власні заявки на участь", - зазначено в повідомленні.
Опитані агентством дилери українських банків вважають, що таке рішення знизить прозорість ринку, і це додасть їм роботи. "Раніше бачили всю картину, а тепер доведеться визначати (інформацію за котируваннями - ІФ) за окремими контрагентами", - сказав дилер одного зі столичних банків.
Разом з тим, за словами співробітника казначейства одного з великих банків, такий крок вирівняє кредитно-фінансові установи з різним рівнем технічних та організаційних можливостей.
"Це довгоочікуване і правильне рішення. Раніше практично будь-який банк при бажанні міг відстежувати операції банків, обсяги, курси. Але деякі могли і робили моніторинг, а інші, зважаючи на складність банківської структури, не могли фізично моніторити. А це ж все одно, що зробити доступними публіці умови виданих кредитів корпоративним клієнтам і т.д. Зараз це зрівняє банки", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас