Злітна смуга перешкод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злітна смуга перешкод

Казна та Політика
512
У конфлікт авіакомпаній "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) і "Дніпроавіа" за право польотів в Дніпропетровський аеропорт втрутився Антимонопольний комітет (АМКУ). Відомство почало перевірки законності відмови компанії "Дніпроавіа", що володіє аеропортом, у видачі слотів МАУ для польотів до Дніпропетровська. Якщо факт порушень будуе доведений, АМКУ може скасувати свій дозвіл на приєднання "Дніпроавіа" до авіаальянсу "Українська авіаційна група".
Перевірки компанії "Дніпроавіа" почалися після звернення в Антимонопольний комітет МАУ та Державіаслужби, повідомили вчора в АМКУ. Сторони подали до відомства скаргу на "штучні обмеження з боку "Дніпроавіа"" при виділенні слотів на польоти в аеропорт "Дніпропетровськ" для авіакомпаній, які не є учасниками авіаальянсу "Українська авіаційна група" (УАГ). Зараз до УАГ входять "АероСвіт", "Донбасаеро" і "Дніпроавіа". Голова правління "Дніпроавіа" Сергій Ткаченко підтвердив факт перевірок в авіакомпанії.
МАУ звернулася до АМКУ у кінці минулого року, розповіла минулого тижня прес-секретар авіакомпанії Євгенія Сацька (вчора її телефон був відключений). За її словами, МАУ близько двох років намагалася отримати слоти на польоти до Дніпропетровська, але в аеропорту "або відмовляли у видачі, або ігнорували запити компанії", тому МАУ звернулася в комітет. "З 27 березня ми почали продаж квитків на рейси до Дніпропетровська, але дозволу на польоти поки не отримали. Якщо МАУ його не отримає, нам доведеться повертати пасажирам гроші", - заявила Сацька. Віце-президент з продажу і маркетингу МАУ Сергій Фоменко уточнив, що станом на понеділок відповіді від аеропорту "Дніпропетровськ" авіакомпанія не отримала. "Службових телеграм на цей рахунок не було. Ми вважаємо, що на внутрішніх рейсах нам не мають права відмовляти в польотах - компанія відповідає всім вимогам", - заявив Фоменко.
Сергій Ткаченко відзначив, що відмови аеропорту у видачі слотів МАУ мали законні підстави, і пообіцяв пізніше прокоментувати це питання. Високопоставлене джерело в "Дніпроавіа" розповіло, що аеропорт обмежує прийом суден вантажопідйомністю понад 50 т - серед них і Boeing 737, на яких здійснює польоти МАУ. "АМКУ вже закінчив перевірку в "Дніпроавіа" і вивчає надані нами документи. Серед них - рекомендації інституту "Украеропроект", що досліджував стан смуги і рульових доріжок аеропорту і рекомендував нам обмежити прийом літаків понад 50 т", - сказав співрозмовник.
За його словами, МАУ була не єдиною компанією, якій було відмовлено в польотах з цієї ж причини. Конфлікт між компаніями може призвести до того, що Антимонопольний комітет перегляне своє рішення про видачу дозволу "Дніпроавіа" на приєднання до УАГ. "На підставі результатів перевірок ми можемо скасувати своє рішення або залишити його в силі", - відзначили в прес-службі АМКУ. У кінці жовтня минулого року комітет видав "Дніпроавіа" дозвіл терміном на один рік на приєднання до альянсу. У комітеті тоді заявили, що дозволили це лише за умови, що перевізники забезпечать "економічно обґрунтовану вартість" квитків на внутрішньоукраїнські регулярні рейси і не будуть обмежувати доступ інших перевізників у Дніпропетровський аеропорт. У прес-службах УАГ і Державіаслужби вчора не змогли надати коментарі.
Законодавство дозволяє АМКУ переглядати свої рішення і встановлювати при їх видачі ряд умов і обмежень, кажуть юристи. "Доступ до аеропорту є для авіакомпаній головною умовою ведення бізнесу. І обмежувати доступ до нього - це пряме порушення. Подібний прецедент був з лондонським аеропортом "Хітроу": авіакомпанія Virgin Airways, яку не пускали в аеропорт, змогла довести факт змови між British Airwais і керівництвом "Хітроу"", - стверджує партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський. Але технічні обмеження аеродрому, доведені "Украеропроектом", є підставою для того, щоб обмежити доступ до нього деяких авіакомпаній. "Якщо це обмеження поширюється не на одну авіакомпанію, то порушень з боку "Дніпроавіа" немає. Але виникає питання: чи було відомо АМКУ про це обмеження, коли він видавав дозвіл на приєднання до альянсу? Якщо ні, то комітет має право переглянути рішення", - зазначає Мальський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас