ЄЦБ має намір підвищити ставки у разі зростання темпів інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ має намір підвищити ставки у разі зростання темпів інфляції

Казна та Політика
197
Європейському центральному банку доведеться підвищити ставки, якщо темпи інфляції не почнуть сповільнюватися до кінця поточного року. Про це заявив член керівної ради Гонсалес-Парамо, передає Euronews.
"Ми не можемо дозволити інфляції вийти з-під контролю", - зазначив Гонсалес-парамо.
Минулого тижня ЄЦБ зберіг ставку на рівні 1% і притримав чутки про її швидке підвищення.
В свою чергу аналітики не очікують на зміни монетарного курсу ЄЦБ як мінімум до початку 2011 р. Інфляція в єврозоні стабільно нижче 2-відсоткового орієнтира Центробанку, що дозволяє йому продовжувати м'яку грошово-кредитну політику.
Відзначимо, в кінці січня ц.р. Європейський центральний банк призупинив свою програму скупки держборгу країн зони євро. За весь час дії програми ЄЦБ викупив з ринку держпаперів на суму 76,5 млрд євро.
Перед повідомленням про припинення викупу ЄЦБ європейського держборгу стало відомо, що в січні інфляція в зоні євро прискорилася в порівнянні з попереднім місяцем з 2,2 до 2,4%, максимального рівня більш ніж за два роки. Це вище, ніж цільовий рівень ЄЦБ - "нижче, але близько до 2 %".
Нагадаємо, в травні 2010 р. ЄЦБ почав свою програму викупу державних боргів проблемних країн зони євро на піку грецькох кризи. Центробанк ніколи не розкривав терміни дії програми і чиї саме папери він купує.
Ринок переконаний, що він скуповував в основному грецькі, а пізніше ірландські та португальські держоблігації.
Раніше Тріше закликав уряди держав ЄС зробити "квантовий стрибок" в бюджетній реформі і до "очищення" бюджетів своїх країн, щоб уникнути занурення в глибоку кризу. "Зараз не час для самозаспокоєння", - сказав Тріше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас