Представник США: Інвестиційний клімат в Україні погіршується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник США: Інвестиційний клімат в Україні погіршується

Казна та Політика
739
Сполучені Штати Америки стурбовані втручанням держави в роботу аграрного ринку України.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в Києві заявила журналістам керівник відділу у справах Росії та Євразії офісу торгового представника США Бетсі Хафнер, яка прибула до Києва для зустрічі з представниками уряду для обговорення ситуації на ринку зерна в Україні.
Вона підкреслила, що в результаті втручання держави в Україні проходять непрозорі процедури квотування та експорту зерна, що призводить до погіршення інвестиційного клімату.
"Я приїхала сюди у зв`язку зі зростанням занепокоєння посиленням втручання уряду України в роботу сільськогосподарського ринку й особливо ринку зернових", - сказала Хафнер.
Перш за все, зазначила представник уряду США, занепокоєння викликає введення квот на експорт. За її словами, розподіл квот відбувається непрозоро й дискримінаційно стосовно іноземних компаній.
Вона підкреслила, що в результаті розподілу квот у січні жоден американський зернотрейдер і більшість великих міжнародних зернотрейдерів не отримали квот, незважаючи на те, що вчасно подали всі необхідні документи в Міністерство аграрної політики.
Разом із цим Хафнер зазначила, що значну квоту отримала новостворена структура "Хлібінвестбуд". "У деяких кабінетах у Вашингтоні така ситуація свідчить про дискримінаційний підхід до великих відомих зернотрейдерів, і це є сигналом для міжнародних бізнес-структур, що іноземний бізнес не вітають в Україні", - сказала вона.
Другим моментом, що викликає занепокоєння США, є створення Аграрної біржі в Україні, на якій повинні реєструватися експортні контракти. "У нас викликає занепокоєння, що ця нова вимога може збільшити вартість реєстрації контрактів і обмежити діяльність одних структур на користь інших", - заявила Хафнер.
Крім того, занепокоєння в США викликає також необхідність робити авансові платежі для експорту зернових. "Міжнародні зернотрейдери фактично вже робили такі авансові платежі, але тим партнерам, яких відбирали виходячи з ринкових міркувань. Зараз викликає занепокоєння те, що може виникнути ситуація, коли їм доведеться робити платежі, не будучи впевненими й не маючи гарантій, що після збору врожаю у них з`явиться можливість експортувати зерно, тобто не буде гарантій, що нові квоти дозволять їм це зробити", - зазначила представник уряду США.
При цьому вона підкреслила, що виникнення такої ситуації суперечитиме умовам СОТ, оскільки норми СОТ забороняють дотаційне фінансування для стимуляції експорту.
Четвертий момент, який викликає занепокоєння США, - законопроект про зміну умов держпідтримки сільського господарства.
"Пропоновані зміни дозволять займатися експортом продовольчих і сільгосппродуктів лише їх виробникам або певним держструктурам. Це може загрожувати виникненню експортної монополії і, як наслідок, призведе до суперечностей із зобов`язаннями України як члена СОТ", - сказала Хафнер.
"Таким чином, все це свідчить про посилення державного втручання в сільськогосподарський, зокрема зерновий ринок, що створює нестабільність у діях зернотрейдерів і є сигналом того, що інвестиційний клімат у країні погіршується", - підкреслила вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас