Вузи відкриють біржі праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вузи відкриють біржі праці

Казна та Політика
383
З початку кризи частка незайнятих молодих фахівців зросла з колишніх 15-20 до 30-35%. Щоб виправити ситуацію, профільне міністерство запропонувало в обов'язковому порядку створювати при навчальних закладах центри працевлаштування. Минулого тижня відповідний проект наказу МОН був виставлений на обговорення.
Документом передбачається, що кадрові підрозділи при вузах будуть займатися не тільки пошуком вакансій і влаштуванням на роботу випускників, а й організовувати для них виробничу практику. Крім того, "студентські біржі" зобов'яжуть постійно моніторити ситуацію на ринку праці і повідомляти дані цих досліджень керівництву вузів, щоб вчасно переорієнтувати учнів з незатребуваних спеціальностей на більш ходові.
Мається на увазі, що вузівські рекрутери будуть контактувати з центрами зайнятості та підприємствами, причому не лише за місцем знаходження самого інституту, але і в містах, де постійно прописані студенти, щоб підшукувати їм роботу на малій батьківщині. Цікаво, що пошуком грошей на проведення такої масштабної роботи вузи повинні займатися самостійно. У проекті наказу МОН йдеться, що фінансування кадрових центрів має здійснюватися на спонсорські надходження від самих роботодавців.
Центри працевлаштування на сьогоднішній день працюють у багатьох вузах, але, як правило, їх діяльність обмежується проведенням кар'єрних ярмарків і прийомом заявок від роботодавців, бажаючих отримати молодого спеціаліста. З початком кризи ефективність роботи "студентських бірж" значно знизилася. Начальник служби працевлаштування Запорізького національного університету Оксана Булавіна каже, що у зв'язку зі скороченнями в державному секторі зараз практично відсутні заявки від бюджетних підприємств, які раніше були активними роботодавцями для випускників.
Місцеві управління освіти, які повинні направляти у вузи інформацію про наявність вакансій для студентів, які навчаються за цільовими програмами, подають інформацію з запізненням, лише у липні-серпні замість обумовленого законодавством 1 лютого. Більше того, керівники деяких компаній взагалі відмовляються приймати випускників, навіть якщо вони навчалися за їхніми напрямками. Щоб стимулювати підприємства, ще до кризи була прийнята програма компенсацій за надання першого робочого місця, згідно з якою роботодавцю виплачується річна зарплата молодого спеціаліста за умови, що він буде співпрацювати з ним хоча б ще протягом 12 місяців. Але на практиці особливого ефекту ця програма не дає і поширюється лише на випускників технічних факультетів вузів.
Роботодавців обурює той факт, що вчорашні студенти оцінюють свою ринкову вартість неадекватно. У компанії "Сан ІнБев Україна" вважають, що саме у вирішенні цієї проблеми могли б бути корисними центри кар'єри, інформуючи студентів про реальні зарплати в тій чи іншій галузі. І не факт, що потенційні наймачі погодяться фінансувати їхню діяльність, адже навіть компанії, що роблять ставку на роботу з молоддю, воліють самостійно шукати талановитих молодих людей і курирувати їх протягом усього терміну навчання.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас