Нацбанк України з 22 березня вводить перелік валют, в яких можуть здійснюватися інвестиції в країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України з 22 березня вводить перелік валют, в яких можуть здійснюватися інвестиції в країну

Валюта
1339
Національний банк України обмежив перелік валют, в яких можуть здійснюватися іноземні інвестиції в країну у грошовій формі. Відповідна постанова НБУ № 572 від 22 грудня 2010 року набере чинності через 60 днів після реєстрації в Мін'юсті України (20 січня 2011 року), тобто з 22 березня.
Документом, який оприлюднений на сайті українського парламенту, вносяться відповідні зміни до положення про порядок іноземного інвестування в країну і низка інших нормативних документів. "Іноземні інвестиції в Україну в грошовій формі дозволяється здійснювати в гривнях та іноземній валюті виключно I групи класифікатора", - йдеться в постанові. У зв'язку з цим регулятор зобов'язав банки зараховувати на спеціально відкриті інвестиційні рахунки кошти виключно в національній валюті або у валютах, які належать до I групи класифікатора іноземних валют та банківських металів.
До I групи класифікатора включені вільно конвертовані валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та продаються на головних валютних ринках світу. Це такі валюти, як австралійські долари, англійські фунти стерлінгів, датські крони, долари США, канадські долари, японські ієни, євро, спеціальні права запозичення (СПЗ). Загалом до групи включені 12 валют і чотири види банківських металів. Право Нацбанку визначати валюти інвестування передбачено законом України "Про режим іноземного інвестування".
Нацбанк постановою № 572 зобов'язав банки використовувати окремі аналітичні рахунки для перевірки відповідності операції іноземного інвестора в національній валюті режиму використання інвестиційного рахунку.
З положення про порядок іноземного інвестування НБУ також виключив визначення "портфельна інвестиція".
Крім того, постановою № 572 Нацбанк вносить зміни до інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах. Зокрема, регулятор обмежує подальше використання коштів з інвестиційного рахунку, у разі якщо інвестиція була здійснена в готівковій формі.
Постановою № 572 вносяться також зміни до положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою. Зокрема, регулятор визначив, що виписка з реєстру біржових контрактів, укладених за результатами біржових торгів, може бути підставою для купівлі та обміну іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвестицій (доходів, прибутку, інших коштів, одержаних іноземним інвестором у результаті інвестиційної діяльності в Україні).
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас