МВФ у найближчі дні опублікує текст меморандуму з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ у найближчі дні опублікує текст меморандуму з Україною

Казна та Політика
524
Текст останньої редакції меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання другого траншу кредиту у розмірі 1,6 млрд дол, який так і не був офіційно опублікований, все ж таки буде оприлюднений вже найближчими днями.
Про це виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомили у МВФ у відповідь на прохання пояснити тривалу затримку з публікацією документа після його останнього перегляду 22 грудня 2010
Зокрема, у Фонді пояснили, що причини затримки з публікацією мають адміністративний характер, оскільки засідання ради директорів МВФ відбулося 22 грудня - напередодні свят (католицького Різдва, за яким слідують православні свята). У зв'язку з цим "традиційні три тижні", які потрібні для фіналізації та публікації документа, насправді стартували з 10 січня. Так що в МВФ пообіцяли оприлюднити остаточний документ "зовсім скоро".
Напередодні керівник місії МВФ Танос Арванітіс підкреслив необхідність посилення інвестиційної складової в українській економічній політиці. На думку Арвантіса, починати треба з координації зусиль з оздоровлення банківської системи.
Нагадаємо, місія МВФ під керівництвом Арвантіса продовжить свою роботу в Україні до 11 лютого. Завдання фахівців місії МВФ під час візиту в Україні буде полягати в оцінці виконання Україною параметрів та проведення консультацій за ст. IV статуту МВФ, метою яких є обговорення актуальних проблем і викликів, що стоять перед фінансовими системами всіх без винятку країн-членів МВФ.
Відзначимо, 22 грудня 2010 р. МВФ у Вашингтоні розглянув питання про перший перегляд кредитної програми stand-by для України і надання другого траншу кредиту. Зокрема, рада директорів ухвалила рішення виділити Україні другий транш кредиту в обсязі 1 млрд SDR, що складає близько 1,5 млрд дол.
З часу отримання першого траншу кредиту в 15,15 млрд дол. МВФ в серпні 2010 р. український уряд підвищив ціни на газ, а також скасував мораторій на застосування пені на заборгованість по послугах житлово-комунального сектора. У Кабінеті міністрів України узгодили питання пенсійної реформи. Таких кроків вимагали в МВФ.
16 листопада 2010 керівник місії МВФ в Україні Арванітіс заявив, що місія МВФ погодила на рівні експертів питання про перший перегляд програми з Україною в рамках угоди stand-by.
Як повідомлялося, 14 листопада 2010 р. Прем'єр України Микола Азаров провів зустріч з представниками місії Європейського департаменту МВФ для узгодження тексту меморандуму про економічну і фінансову політику уряду України, який полягає в рамках чергового перегляду програми співпраці України і МВФ.
Програма stand-by була затверджена 29 липня 2010 15,8 млрд дол. були виділені на підтримку програми уряду, яка передбачає економічне врегулювання і реформи. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду. Україна вже отримала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. Умови кредиту передбачають цілий ряд економічних заходів, в тому числі скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП в 2011 р. і до 2,5% - в 2012 р.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас