Королевська звинувачує більшість у блокуванні реформ Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська звинувачує більшість у блокуванні реформ Януковича

Казна та Політика
587
Пропрезидентська більшість блокує програму реформ Президента України Віктора Януковича. Про це заявила глава Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, коментуючи рішення парламентської більшості відхилити розгляд на поточній сесії парламенту проект закону "Про саморегулюючі організації" (№4841-д).
Як повідомили УНІАН у прес-службі глави парламентського комітету, за її словами, саморегулювання - це ключовий принцип сучасної ринкової економіки. Український бізнес уже готовий до цього, проблема в тому, що до цього не готова влада.
Нагадаємо, проект закону "Про саморегулюючі організації" передбачає передачу частини функцій державного контролю об'єднанням підприємців. "Мова йде про те, щоб, з одного боку, дати підприємцям більше свободи, а з іншого - надати більше економічної відповідальності", - зазначила Королевська.
На її думку, займатися бізнесом у нашій країні - це не тільки робити справу, а й відбивати атаки контролюючих органів. "І в таких атаках, на жаль, не завжди переможцем залишається підприємець. Необхідно змінювати структуру економіки і створювати по-справжньому ефективну конкурентну Україну. Саморегулювання - це один з ключових принципів сучасної ринкової економіки. Ми пропонуємо застосувати у нас світовий досвід, який працює у багатьох європейських країнах", - сказала Королевська.
В Україні де-факто саморегулювання вже працює, але існує лише на певних ринках: оцінювачів, цінних паперів, фінансових послуг. Але немає єдиних правил, єдиного закону, який би регулював їх діяльність. "У результаті від цього страждають усі, - вважає Королевська. - Держава марно витрачає сили, але не може забезпечити належного контролю, організації працюють в умовах нормативного хаосу, підприємці не можуть створити ефективне економічне самоврядування. А споживачі не отримують якісної продукції і послуг".
Голова Комітету Верховної Ради вважає, що даний законопроект поліпшить бізнес-клімат в нашій країні і наблизить економіку України до стандартів 21 століття. Проте парламентська більшість не проголосувала за прийняття документа і відправила його на доопрацювання. Таким чином, на поточній сесії Верховної Ради законодавство про саморегулюючі організації розглядатися не буде.
Королевська зазначила, що даний законопроект визначений як пріоритетний в розділі "дерегуляція" Програми реформ Президента України Януковича. "Коли до парламенту вносяться ініціативи, які руйнують український бізнес, то в залі з'являється єдність. Коли ж було винесено законопроект, який реально спрямований на дерегуляцію і на перенесення частини контролюючих повноважень від держави до суспільства, більшість відмовилася його підтримувати", - підкреслила Королевська.
На думку народного депутата, відмова парламентської більшості підтримати законопроект про саморегулюючі організації демонструє нездатність влади проводити справжні реформи, які зроблять українську економіку більш вільною. "З одного боку, влада декларує курс на спрощення умов ведення бізнесу та дерегуляцію, з іншого - реальні кроки в цьому напрямі не робляться. В Україні послідовно відтворюється планова модель економіки 20-го століття, в якій головною дійовою особою залишається чиновник, а не громадянин", - підкреслила Королевська.
Як повідомляв УНІАН, 3 лютого 2011 р. парламент відмовився прийняти проект закону "Про саморегулюючі організації" (№4841-д) у першому читанні. Законопроект відхилено.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас