Світ погладшав, але кров'яний тиск і рівень холестерину знизилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ погладшав, але кров'яний тиск і рівень холестерину знизилися

Казна та Політика
636
Загальна вага людства за останні 28 років різко виросла: близько 12% дорослих жителів Землі страждають від зайвої ваги, встановили автори масштабного дослідження, передає BBC.
Вчені з американського Гарвардського університету і британського Імперського коледжу вивчили дані про індекс маси тіла (ІМТ), рівні холестерину і кров'яний тиск людей у 199 країнах з 1980 по 2008 рік.
У результаті з'ясувалося, що в 2008 році від ожиріння страждали 9,8% чоловіків і 13,8% жінок. Їх індекс маси тіла (відношення ваги людини до квадрату його зростання) становив більше 30 кг/кв. м. (нормальним вважається ІМТ на рівні від 18,5 кг/кв. до 24,99 кг/кв.)
При цьому в 1980 році ці показники були значно нижчі - 4,8% у чоловіків і 7,9% у жінок.
Виходячи з висновків авторів дослідження, найбільше ожирінням страждають люди в країнах з високим рівнем доходу населення.
Середні показники кров'яного тиску поступово знижуються в усіх регіонах. Рівень холестерину в крові падає у жителів розвинених країн, але зростає в світі, що розвивається.
Згідно з результатами дослідження, найповніші жінки Європи живуть в Росії (середній ІМТ тут становить 27,2 кг/кв. м.) і Молдові (середній ІМТ - 27,1 кг/кв. м.), а найхудіші - в Швейцарії, Франції, Італії. Італійки та жительки Сінгапуру є винятком: їх середня вага знизилася за останні 28 років всупереч загальносвітовим тенденціям.
При цьому європейські чоловіки більше всього страждають ожирінням в Чехії та Ірландії.
"Ожиріння - одна з великих пандемій 21 сторіччя. Його наслідки величезні", - відзначив професор університету Каліфорнії Річард Фічем.
Найшвидше зростання середнього ІМТ спостерігалося в США, на другому місці опинилися Нова Зеландія і Австралія (жінки), далі - Великобританія (чоловіки).
Найповніші люди Землі - жителі Тихоокеанських островів, їх середній ІМТ становить 34-35 кг/кв. м.
Найвищий кров'яний тиск зафіксовано в країнах Балтії, Східної та Західної Африки.
Найбільш значне зростання ІМТ за останні 28 років продемонстрували жителі США, за ними слідують Нова Зеландія і Австралія (серед жінок) і Великобританія (серед чоловіків).
У двох найбільш населених країн світу - Китаї та Індії - середній ІМТ населення нижчий за середні значення по світу.
"Приємно бачити, що багато країн змогли успішно знизити рівні холестерину і кров'яного тиску, незважаючи на зростання ІМТ, - говорить один з авторів дослідження професор Маджид Ецатті. - Зниженню цих чинників ризику в країнах з високим доходом, ймовірно, сприяло поліпшення скринінгу, а також використання меншої кількості солі і більш корисних для здоров'я ненасичених жирів".
Ціна золота може піднятися на наступному тижні на тлі збільшення фізичної покупки дорогоцінного металу, а також політичної напруженості на Близькому Сході, що підвищує попит, повідомило агентство Bloomberg.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас