"61 комунара" пускають на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"61 комунара" пускають на дно

Казна та Політика
2270
Промінвестбанк домагається банкрутства Суднобудівного заводу ім. 61 комунара, що входить до оборонного комплексу країни. Минулого тижня за позовом банку суд почав процедуру банкрутства підприємства з боргами всього в 4,4 млн грн. Завод не в змозі погасити навіть цю суму, і швидше за все банк таким чином намагається змусити державу розрахуватися за борги підприємства, вважають юристи.
Вчора стали відомі подробиці відкриття процедури банкрутства держпідприємства (ДП) "Суднобудівний завод ім. 61 комунара". 25 січня Госпсуд Миколаївській області відповідним рішенням призначив розпорядника майна. Як розповів заступник гендиректора заводу з комерції та маркетингу Олександр Аптекар, позов ще у вересні 2009 року подав кредитор підприємства - Промінвестбанк (ПІБ). У ньому він вимагає виплати боргу в 4,4 млн грн за кредитом, отриманим на початку 1990-х років. Але на заводі вважають, що розплатилися з банком, і 26 січня оскаржили рішення суду в апеляційній інстанції.
Член правління ПІБ Владислав Кравець уточнив, що 4,4 млн грн - це несплачені відсотки за кредитом підприємства. Тіло позики ДП сплатило, а відсотки відшкодувало векселями, які не змогло погасити. "Кілька років тому ми уклали мирову угоду, відтермінувавши платежі за векселями, але завод не виконав цю умову", - говорить пан Кравець. На підприємстві цю інформацію коментувати відмовилися. Не надали коментарі і в Держагентстві інвестицій і нацпроектів (колишнє Мінпромполітики), що керує заводом, посилаючись на те, що агентство знаходиться зараз в процесі формування. Виплатити борг підприємство не в змозі.
Останнє замовлення Суднобудівний завод ім. 61 комунара виконав у 2008 році, виготовивши корпуси для 4 суден водотоннажністю по 5 тис. т кожне. Загальний борг ДП перед різними організаціями становить 180 млн грн, уточнив пан Аптекар. Підприємство має стратегічне значення для оборонного комплексу країни: воно виробляє в тому числі військові судна. На ДП може здійснюватися збірка кораблів всіх типів вагою корпуса до 28 тис. т. З моменту заснування на ньому було побудовано понад 2 тис. суден.
Хоча завод і є державним, він відповідає своїм майном за борги, а отже, банк може домогтися повернення кредиту в судах, говорить керівний партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Андрій Астапов. Швидше за все, ПІБ не прагне довести до банкрутства підприємство, а розраховує, що рішення суду змусить державу погасити борги заводу, вважає керівний партнер юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський. 13 січня голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов заявляв, що проблеми заводу буде вирішувати державний концерн "Укроборонпром", створений для розвитку оборонно-промислового комплексу.
З іншого, боку ПІБ може довести процес банкрутства до ліквідації і санації ДП, що дає можливість заволодіти ним. "У процесі санації призначений судом санатор розплачується з боргами підприємства і може заволодіти його майном", - відзначає Андрій Астапов. Інтерес до підприємства раніше проявляв "Смарт-холдинг" Вадима Новинського. А в травні 2008 року президент Віктор Ющенко доручив уряду підготувати завод до продажу. Тоді його вартість оцінювалася в $200 млн. Але зараз "Смарт-холдинг" не зацікавлений у підприємстві, говорить джерело в холдингу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас