Знову влада змінюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову влада змінюється

Казна та Політика
1043
На сайті Верховної ради вчора були оприлюднені два президентські законопроекти "Про центральні органи виконавчої влади" та внесення змін до закону "Про Кабінет міністрів". У разі ухвали цих документів Кабінет міністрів втратить можливість впливати на свою кадрову політику. На думку експерта, це зроблено з метою не допустити збільшення кількості чиновників, про скорочення яких оголосили в адміністрації президента.
Більшість положень законопроектів, оприлюднених вчора на сайті парламенту, узгоджуються з указами Віктора Януковича про скорочення з 20 до 16 кількості міністерств, виданими в грудні минулого року. Зокрема, пропонується законом визначити кількість заступників міністра не більше трьох осіб - одного першого заступника та двох заступників. При цьому посада одного із заступників міністра, відповідно до законопроекту, може бути введена тільки "у разі необхідності для забезпечення здійснення міністерством окремих завдань".
Законопроект "Про центральні органи виконавчої влади" розмежовує політичні та адміністративні посади. Так, до політичних належать посади перших заступників міністрів, а також заступників міністрів, призначених "у разі необхідності". Посади заступників міністрів-керівників апарату належать до адміністративних і будуть надаватися держслужбовцям. Їх основними завданнями стане забезпечення діяльності апарату міністерства та організація поточної роботи.
Документи закріплюють виключне право президента контролювати кадрову політику Кабінету міністрів. "Перший заступник міністра та заступник міністра (у випадку введення) призначаються на посади за поданням прем'єр-міністра і звільняються з посад президентом", - йдеться в ст. 9 законопроекту про центральні органи виконавчої влади. Примітно, що узгоджуватися будуть не тільки керівні посади в центральних органах влади, але і в регіонах. Так, керівники територіальних органів міністерств будуть призначатися міністрами тільки після погодження з головами місцевих держадміністрацій.
На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, тут не йдеться про бажання Віктора Януковича контролювати всю країну. "Сенс цього нововведення - запобігти небезпеці розширення скорочених органів управління. Багато хто чекає, що через деякий час після проведення реформи кількість заступників міністрів збільшиться. Щоб цього не сталося, кадрова політика виводиться з-під контролю міністрів і переводиться в адміністрацію президента", - заявив Фесенко. Він також зазначив, що такий стан справ значно знизить можливості міністрів впливати на політику у довірених їм відомствах.
Втім, у Партії регіонів вважали за краще не загострювати уваги на цих положеннях. "Цей законодавчий акт є інструментом, який чітко вказує, що таке центральний орган влади, його функції, поки ми не встигли запропонувати нічого більш глобального", - заявив глава підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен (Партія регіонів).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас