Василя Онопенка зачепила справа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Василя Онопенка зачепила справа

Казна та Політика
1527
Як стало відомо Комерсант-Україна, вчора стосовно Ірини Онопенко, дочки голови Верховного суду (ВС) Василя Онопенка, було порушено кримінальну справу за статтею "шахрайство". Онопенко і її чоловік підозрюються в тому, що вони не повернули позичені $300 тис., частина з яких нібито знадобилася Василю Онопенку "для вирішення якогось питання". Голова ВС, не заперечуючи, що позов про повернення коштів зараз розглядається Печерським районним судом Києва, вважає, що таким чином на нього намагаються чинити тиск.
Вчора Генпрокуратура (ГПУ) порушила кримінальну справу стосовно молодшої дочки Василя Онопенка - Ірини Онопенко. За інформацією Комерсант-України, 1 лютого в ГПУ звернувся громадянин В.П.Ксьонзенко із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності Ірини Онопенко та її чоловіка Володимира Котлярова за підозрою в шахрайстві. Вчора вдалося ознайомитися з постановою про порушення справи.
Під час перевірки, йдеться в постанові, було встановлено, що в 2007 році Ксьонзенко познайомився з подружжям Котлярова-Онопенко і між ними склалися дружні стосунки: "У процесі спілкування... з метою підвищення свого соціального статусу і для виникнення довіри до себе (вони) неодноразово згадували про те, що остання (Ірина Онопенка) є дочкою голови Верховного суду Василя Онопенка". У травні 2008 року подружжя звернулося до Ксьонзенка з проханням позичити їм $50 тис., повідомивши, що гроші потрібні їм для "заняття підприємницькою діяльністю". Через місяць, у червні 2008 року, вони позичили у нього ще $50 тис. У третій раз з проханням дати в борг аналогічну суму вони звернулися у липні 2008 року, і Ксьонзенко знову не відмовив їм, "знаючи про те, що Онопенко І.В. є дочкою голови Верховного суду і в зв'язку з цим не побоюючись непорядних дій з її боку".
"У кінці липня 2008 року Котляров В.А. прибув до Ксьонзенка В.П. і повідомив, що гроші в розмірі $150 тис. він поверне в найближчі дні. При цьому він попросив Ксьонзенка В.П. позичити йому ще $150 тис., які нібито необхідні голові Верховного суду Онопенку В.В. для вирішення якогось питання", - йдеться в постанові про порушення кримінальної справи. Причому Володимир Котляров переконував, що гроші потрібні саме "Онопенку В.В. і зазначена позика може стати в нагоді Ксьонзенку, оскільки Онопенко В.В. дуже впливова людина".
Після цього, як зазначено в постанові про порушення кримінальної справи, Ірина Онопенко і Володимир Котляров почали уникати спілкування з Ксьонзенком і до теперішнього часу позичені $300 тис. не повернули. "Таким чином, в діях Котлярова В.А. і Онопенко І.В. вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК ('шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах')",- йдеться в документі. Вчинення зазначеного злочину підтверджується заявою Ксьонзенка, а також копіями договорів позики та розписок.
Людиною, яка позичала великі суми і чиї ініціали відповідають ініціалам громадянина, який звернувся із заявою до ГПУ, може виявитися Валерій Петрович Ксьонзенко, власник Банку регіонального розвитку (з 3 грудня 2009 року установи перебуває у стадії ліквідації). Вчора, вислухавши питання, Ксьонзенко відмовився прокоментувати наявну в розпорядженні видання інформацію. "Я зараз не зможу нічого прокоментувати - нещодавно вийшов з лікарні", - сказав він.
"Я знаю тільки те, що є договір позики і в Печерському суді є позов про повернення позики, але це звичайні цивільно-правові відносини", - у свою чергу заявив Ъ Василь Онопенко. Він підкреслив, що не має стосунку до грошей, які нібито були позичені для нього. "Я тільки сьогодні дізнався, що вона (Ірина Онопенко) позичила у когось гроші, але це звичайна справа, коли бізнесмени один у одного позичають на певних умовах. Моя дочка повнолітня, живе самостійно, займається бізнесом, і якщо вона у когось позичила гроші і з якихось обставин не повернула, то, звичайно, потрібно повертати. А якщо порушено справу, тоді, звичайно, є певний тиск і на мене", - вважає глава ВС. Він не захотів уточнити, кого підозрює у здійсненні тиску: "Не хочу гадати на кавовій гущі". Варто зазначити, що в грудні 2010 року був затриманий колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, чоловік другої дочки Онопенка, Лади Онопенко. Зараз він утримується в Лук'янівському СІЗО.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас