"Ъ": Вкладникам введуть термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вкладникам введуть термін

Кредит&Депозит
2521
Національний банк пропонує обмежити дострокову видачу вкладів населення банками. Розглядаються два варіанти: повна заборона або введення 30-денного терміну для їх видачі. Юристи вважають, що НБУ вибрав вдалий момент - зараз спостерігається приплив вкладів, і така ініціатива не спровокує паніки серед вкладників.
Учора Нацбанк оприлюднив для обговорення пропозицію з врегулювання дострокового повернення депозитів. Регулятор відзначає, що законом зараз не визначено термін, протягом якого банк повинен видати вклад його власнику на вимогу останнього. Тому НБУ пропонує два варіанти: встановити, що після подачі заяви вкладника протягом 30 днів банк повинен повернути гроші, або взагалі заборонити банку видавати вклад до закінчення терміну його дії. Дострокове повернення пропонується дозволити тільки у разі непередбачених термінових грошових витрат вкладника, наприклад на оплату лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді.
НБУ повідомив, що активно обговорює це питання з банківськими асоціаціями. На їхню думку, заборона на дострокове вилучення депозитів дозволить банкам впевнено прогнозувати свої виплати і, як наслідок, видавати більше кредитів. Банкіри вважають, що чинна норма гальмує відродження ринку довгострокових кредитів, бо банкіри побоюються нового відтоку пасивів у разі чергової кризи.
За словами колишнього першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, в кінці 2008-го - на початку 2009 року вкладники зняли з депозитів понад 50 млрд грн. Восени минулого року НБУ констатував стабілізацію ситуації і повернення цих вкладів в систему. "Тому саме зараз це питання можна спокійно обговорити і воно не викличе паніки", - вважає партнер юридичної фірми "Саєнко Харенко" Назар Чернявський. НБУ повідомив, що пропозиції щодо заборони приймаються до 20 лютого. "Після обговорення на професійному рівні буде прийнято остаточне рішення", - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. Результатом обговорення стане законопроект НБУ про внесення зміни до ст. 1060 Цивільного кодексу.
За даними НБУ, на 1 січня 2010 року обсяг депозитів в українських банках становив 414,24 млрд грн, з яких 240,22 млрд грн - у гривні і 174,01 млрд грн - у валюті. Депозити населення становили 271,74 млрд грн.
Юристи відзначають, що в європейських країнах в цьому питанні немає єдиного підходу. У деяких з них є заборона на дострокове вилучення вкладів, у деяких - ні. Заборона, наприклад, діє у Великобританії та Іспанії. При цьому юристи нагадують, що для запобігання відтоку депозитів під час кризи багато урядів піднімали планку гарантованої суми відшкодування вкладу, аж до 100% депозиту.
Зараз у Нацбанку є можливість виконати вимогу українських банків з іноземним капіталом і закріпити заборону на дострокове повернення пасивів. "Право власності вкладника, закріплене Конституцією, буде порушено, якщо така норма почне поширюватися на депозитні вклади, зроблені до прийняття закону, - наголосив Назар Чернявський.- Якщо ці моменти законодавці врахують, то в майбутньому цю заборону буде складно оскаржити в суді".
Втім, необхідності в такій забороні експерти не бачать. "У прийнятті цієї норми зараз немає економічного чи фінансового підґрунтя, - вважає керуючий партнер юрфірми "Довгань і партнери" Віктор Довгань.- Набагато логічніше прибрати пролом в законодавстві та закріпити у нас європейську практику з повернення вкладу у визначений термін після подання такої вимоги".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас