Закон є, а таємниці нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон є, а таємниці нема

Казна та Політика
684
Закон України "Про захист персональних даних" може бути "на руку" несумлінним клієнтам банківських установ, вважає Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз". Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
"Наше об'єднання вважає, що Закон містить передумови для виникнення у діяльності фінансово-кредитних установ судових розглядів з недобросовісними клієнтами, які будуть мати можливість використовувати Закон для ухилення від виконання своїх зобов'язань", - заявила гендиректор УКБС Галина Оліфер.
Асоціація також відзначає, що відсутність будь-яких нормативних документів, що регулюють порядок і механізм виконання вимог цього закону, змусить представників банківського співтовариства звернутися до НБУ про надання необхідних роз'яснень.
Зокрема, асоціація нагадує, що відповідно до Закону, підприємства (у тому числі банки), які ведуть персоніфікований облік клієнтів-фізосіб, визнаються власниками баз персональних даних. Далі такі підприємства повинні зареєструвати власні БПД в Державному реєстрі. Однак, як повідомляє УКБС, незважаючи на набрання Законом чинності, в даний час Держреєстр баз персональних даних не створений.
Крім того, відсутні нормативні акти, які регламентують процедуру реєстрації.
Також УКБС зазначив, що Законом передбачено право держорганів на безкоштовний і безперешкодний доступ до персональних даних. А уповноважений держорган отримав право доступу до інформації, пов'язаної з обробкою даних, і до приміщень, де вона здійснюється. Це, на переконання асоціації, створює загрозу розголошення банківської таємниці.
"УКБС звернувся до НБУ з проханням роз'яснити застосування банками ЗУ "Про захист персональних даних" до прийняття регуляторних документів. Адже на сьогоднішній день підзаконні акти, що визначають порядок реалізації норм Закону, що діє з 01.01.2011, відсутні", - зазначає генеральний директор УКБС.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас