Експерт назвав головні причини інфляції в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав головні причини інфляції в Україні

Казна та Політика
2535
У рамках загальноприйнятої економічної моделі НБУ стримує інфляцію шляхом обмеження грошей в обігу.
Однак для України такі підходи є неприйнятними. Таку думку висловив екс-заступник голови правління НБУ Сергій Яременко.
На думку експерта, Україна не повинна орієнтуватися в цьому питанні на західні стандарти, оскільки причини вітчизняної інфляції лежать в іншій площині. "Першою причиною є зовнішні фактори. Федеральна резервна система США друкує долари, підвищуючи ліквідність банківської системи. Але ці гроші не йдуть у реальний сектор, а йдуть на фондові або сировинні ринки. Таким чином, при стагнації світової економіки відбувається надмірне зростання фондових ринків. Тобто надувається чергова бульбашка. І ті країни, які не виробляють, а купують таку сировину, в тому числі й Україна, перебувають у дуже поганому становищі", - зазначив Яременко.
Другою причиною вітчизняної інфляції експерт назвав високий рівень кредитних ставок. Оскільки підприємства, залучаючи "дорогі позики" автоматично закладають вартість обслуговування кредитів у вартість продукції. При такій монетарній політиці, коли внутрішній сектор перебуває в грошовому голоді, короткі й дорогі гроші можна спрямовувати тільки на імпорт, що провокує подальше збільшення дефіциту торговельного балансу. А це значить, що курс національної валюти буде поступово просідати. "Таргетування інфляції припускає, що зі зростанням цін потрібно боротися "грошовим голодом". Внутрішнє виробництво ще більше падає, імпорт збільшується і у нас ще один виток інфляції", - підсумував експерт.
За словами Яременка, подальший розвиток будь-яких проектів в економіці буксує через дефіцит національної валюти. "Кредитування у валюті не дуже схвалює Нацбанк: після кризи він вводить різні обмеження, наприклад, щодо резервів, а гривні при цьому для кредитування не дає. Подальший розвиток будь-яких проектів в економіці буксує через брак грошей у національній валюті. Цих протиріч не помічають ні в уряді, ні в Нацбанку", - розповів колишній заступник голови НБУ.
Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) розглядає законодавчу можливість повністю заборонити дострокове зняття термінових депозитів. Оголошення про початок обговорення з учасниками ринку відповідних змін до законодавства оприлюднено на сайті регулятора в четвер, 3 лютого.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас