Оніщук: Через чужі картки зміна Конституції нелегітимна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оніщук: Через чужі картки зміна Конституції нелегітимна

499
Екс-міністр юстиції, президент Інституту правової політики Микола Оніщук вважає, що Президент України Віктор Янукович повинен застосувати вето до закону про внесення змін до Конституції і повернути його у Верховну Раду для переголосування.
Як повідомили в Інституті правової політики, колишній міністр переконаний, що це треба зробити, щоб забезпечити легітимність конституційних змін.
Оніщук нагадав, що зазначені зміни встановлюють нові дати проведення виборів парламенту і Президента, зокрема, продовжують повноваження Верховної Ради, а отже, безпосередньо пов'язані з реалізацією народом України права формувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування.
"Реалізація парламентом функцій народовладдя потребує неухильного дотримання Верховною Радою вимог, визначених Основним Законом про порядок внесення змін до Конституції. Неособисті голосування, тобто картками відсутніх народних депутатів, у тому числі й проти їх волі, безумовно, є порушенням вимог ч.3 ст.84 Конституції України, яка передбачає, що голосування на засіданнях ВР здійснюється народним депутатом особисто", - зауважив експерт.
Оніщук підкреслив, що на необхідності забезпечення виключно особистого голосування народними депутатами вказується і в рішенні Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року №11-рп/98 у справі про офіційне тлумачення ч.2 і 3 ст.84 і ч.2 і 4 ст.94 Конституції України. Зокрема, у вказаному рішенні особисте голосування народних депутатів на засіданні Верховної Радипозв'язується з їх безпосереднім волевиявленням.
З огляду на те, що Президент України є гарантом дотримання Конституції (ст. 102), саме він, вважає Оніщук, повинен зіграти вирішальну роль у дотриманні конституційної процедури внесення змін до Основного Закону. "Адже, згідно з Конституцією, Україна є правовою державою. Це означає, зокрема, верховенство Основного Закону та необхідність органам державної влади та посадових осіб діяти в межах своїх повноважень лише на підставі та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України", - підкреслив президент Інституту правової політики.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас