Тимошенко: Шельф Чорного моря віддадуть олігархам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Шельф Чорного моря віддадуть олігархам

Фондовий ринок
730
Шельф Чорного моря забирають в народу України і дарують олігархії з оточення президента. Про це заявила екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, коментуючи заплановану мирову угоду між урядом і Vanco Prykerchenska.
"Враховуючи, як виписана ця угода, і права, які надані офшорній компанії Vanco, я можу стверджувати, що Україна ніколи не отримає ні податків, ні продукції, ні доходів - нічого", - заявила Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції в Києві.
За словами Тимошенко, за компанією Vanco Prykerchenska стоять українські олігархи: "Компанія Vanco - це лише ширма, і, якщо розібратися в тому, скільки їй реально належить, то приблизно в районі 10%. Якщо подивитися всі установчі документи, то 90% належать кланам України".
Екс-прем'єр пояснила, чому свого часу розірвала договір з Vanco Prykerchenska. "Підписана угода передбачає наступні положення: на перші чотири роки з усього видобутого продукту 70% відразу віддається компанії Vanco Prykerchenska для компенсації вкладених ресурсів, і це продовжуватиметься стільки, скільки захоче Vanco. 30%, які залишаються, будуть ділитися між Vanco та Україною у співвідношенні 70% і 30%. Передбачено, що всі обов'язкові платежі Україна буде платити зі своєї частки", - сказала вона.
"Максимум, що на таких домовленостях отримає Україна, - це 10% від продукту, який видобуватиметься на шельфі", - застерегла екс-прем'єр.
Як повідомляє прес-служба "Батьківщини", вже підготовлено законопроект, що прямо забороняє віддавати стратегічні запаси нафти і газу приватним інвесторам.
"У законі ми хочемо передбачити, що такі стратегічні родовища розробляються силами компанії НАК "Нафтогаз України", - сказала Тимошенко. - З понеділка на погоджувальній раді ми в ультимативному порядку будемо вимагати включення цього законопроекту до порядку денного".
У 2007 році уряд Віктора Януковича підписав з компанією Vanco International угоду про розподіл продукції з Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря. Після цього Vanco International передала всі права і зобов'язання Vanco Prykerchenska. В свою чергу, уряд Юлії Тимошенко в кінці 2007 року оприлюднив дані, згідно з якими засновниками Vanco Prykerсhenska виявилися 20-річні студентки. Договір був розірваний.
Компанія Vanco звернулася до Арбітражного суду Стокгольма. Перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що до кінця місяця уряд підпише мирову угоду з Vanco Prykerchenska.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас