Єгипет може впустити світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єгипет може впустити світову економіку

Енергетика
1551
Вартість нафти на світових ринках надзвичайно чуйно реагує на новини про заворушення в Єгипті. Інвестори побоюються, що нестабільність в Єгипті може загрожувати поставкам близькосхідної нафти. Наприклад, у понеділок вартість нафти Brent перевищила $100 вперше з жовтня 2008 р.
Хоча економіка самого Єгипту, обсяг якої в 2010 р. склав $217 млрд., вважається порівняно невеликою, ця країна має величезне значення для світової економіки. На території Єгипту розташований Суецький канал, що зв'язує Середземне море з Червоним і Індійським океанами. Через Суецький канал проходять основні транспортні маршрути нафти й іншої сировини. За даними єгипетської влади, крім нафтових танкерів, Суецький канал пропускає близько 8% всіх торгових суден світу. Тепер стабільність роботи Суецького каналу гарантують єгипетські військові, але у зв'язку з введенням комендантської години на нічний час доби клієнти експортерів були повідомлені про можливі затримки поставки вантажів.
У разі закриття Суецького каналу постачальники будуть змушені шукати інші маршрути, внаслідок чого час поставки нафти з країн Близького Сходу в США збільшиться приблизно на 10 днів, до Північної Європи - на 18 днів. "Навіть якщо судноплавство Суецьким каналом повністю зупиниться, завдяки надлишку транспортних потужностей у світі можна буде безболісно перейти на маршрути навколо Африки. Але є істотний ризик, що події поширяться на інші країни в регіоні", - говориться у звіті компанії JBC Energy. Однак тільки через збільшення часу транспортування вартість нафти піде вгору, навіть якщо завдяки наявності екстрених запасів нафти у світі дефіциту поставок не відбудеться.
Підвищення вартості нафти може уповільнити темпи економічного розвитку багатьох країн. Економісти JP Morgan підрахували, що стале подорожчання нафти на 10% сповільнить світове зростання ВВП на чверть відсоткового пункту. За їх даними, в поточному кварталі темпи зростання світової економіки в річному обчисленні складуть 3,6%. "Найбільше варто побоюватися того, що народні хвилювання досягнуть країн - постачальників нафти на Близькому Сході і в Північній Африці, від ситуації в яких значною мірою залежить вартість фінансових активів і спокій інвесторів", - говориться в дослідженні банку.
Збільшення цін на нафту на світовому ринку болісно позначиться на економіці США. За їхніми оцінками, якщо ціни збережуться на нинішньому рівні, то вони, ймовірно, почнуть перешкоджати зростанню економіки, обмежуючи витрати американських сімей, підриваючи довіру споживачів і знижуючи доходи компаній. При нинішніх цінах економіка США буде продовжувати рости стійкими темпами, проте їх "буде недостатньо, щоб серйозно знизити рівень безробіття". "Якщо ж ціни на нафту виростуть ще на $10,7 за барель, то супутнє підвищення цін на бензин на $0,25 за галон (3,8 л) призведе до зниження промислового виробництва в США в перший рік на 0,4% і обійдеться протягом року втратою 270 тис. робочих місць", - прогнозують аналітики дослідницької компанії IHS Global Insight.
Найпохмуріший прогноз представив професор економіки з Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні. На сторінках британської газети Financial Times він стверджує, що напруженість у Північній Африці може призвести до нової рецесії у світовій економіці, в тому випадку, якщо різко виростуть ціни на вуглеводні. На його думку, існують ризики того, що заворушення в Єгипті та Тунісі можуть перекинутися на інші країни Близького Сходу - Йордан, Ємен, Бахрейн і навіть Саудівську Аравію та Сирію.
Нуріель Рубіні нагадує, що три з останніх п'яти глобальних рецесій стали наслідком геополітичних шоків на Близькому Сході, які призводили до різкого стрибка цін на нафту. У двох інших рецесій ціни на нафту теж зіграли свою роль. Так, війна Судного дня в 1973 р. призвела до різкого подорожчання нафти, за яким у 1974-1975 рр.. послідувала глобальна стагфляція - рецесія з інфляцією. Іранська революція мала такий самий вплив на світову економіку в 1980 р. і призвела до рецесії "подвійного дна" у США в 1980-1982 рр. Війна Іраку з Кувейтом призвела до кризи заощаджень і позик в США в 1991 р. "Ціни на нафту відіграли істотну роль і в останній глобальної рецесії. Економіка США почала падати ще в грудні 2007 р., але світова фінансова криза вибухнула лише восени 2008 р., після того як ціни на нафту досягли піку в $148 за барель", - стверджує економіст.
Ціни на нафту, пише Нуріель Рубіні, піднімалися ще до заворушень у Єгипті та Тунісі. Зростання до $90 за барель стало наслідком відновлення світової економіки, а також припливу капіталу, який у гонитві за ліквідністю ринув на ринки країн, що розвиваються. Обмеженість світових запасів нафти також штовхає ціни вгору. "Це зростання і відповідне йому збільшення цін на інші товари, особливо на продукти харчування, штовхає вгору інфляцію в економіках країн, що розвиваються, і без того перегрітих. Для розвинених економік він означає невигідні умови торгівлі і шок наявних доходів", - вважає економіст. Нуріель Рубіні стверджує, що якщо вартість нафти буде збільшуватися й далі, зростання розвинених економік істотно сповільниться, а в деяких з них такий сценарій може призвести до рецесії "подвійного дна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас