Джозеф Стігліц прогнозує серйозне зниження темпів зростання американської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джозеф Стігліц прогнозує серйозне зниження темпів зростання американської економіки

Казна та Політика
443
У США очікується серйозне зниження темпів зростання економіки. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу RT висловив відомий американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц.
"Не думаю, що Сполучені Штати серйозно ризикують опинитися в ситуації подвійного боргу, але я майже впевнений, що буде серйозне зниження темпів зростання", - заявив Стігліц, коментуючи ситуацію в економіці США. "Коли це відбудеться, поки незрозуміло, тому що ми отримали деяку підтримку у вигляді введеного нещодавно зниження прибуткового податку, - зазначив він. - Це зниження прибуткового податку - ще один, так би мовити, штучний інструмент підтримки економіки". "І це правильний крок, але міра ця розрахована тільки на один рік, - підкреслив учений. - А це значить, що, якщо не продовжити цю практику і наступного року, негативні тенденції будуть переважати і зростання, звичайно ж, сповільниться".
"Сполучені Штати повинні навчитися менше залежати від імпортованої продукції - нафти, енергоресурсів, - вважає Стігліц. - Для цього потрібно робити упор на раціональне використання ресурсів та енергозбереження, менше залежати від природного палива і впроваджувати енергоефективність". "Щоб досягти цього, потрібно інакше організувати простір і функції в наших містах, повністю переглянути процес виробництва", - уточнив нобелівський лауреат.
"У більш широкому сенсі проблема Сполучених Штатів та глобального дисбалансу полягає в тому, що в нас дуже мало накопичень, - зауважив він. - До кризи приватні накопичення громадян в США були на рівні нуля, в деякі періоди цей показник навіть йшов в мінус. Це дуже хитка ситуація. Після кризи цифри піднялися, але все одно недостатньо". "Приватні накопичення громадян зросли до 5%. Але державні заощадження впали, а дефіцит бюджету становить близько 10%, - вказав Стігліц. - Тому в плані загальних накопичень в економіці країни ніяких поліпшень ми не спостерігаємо - ми просто змінили співвідношення сил".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас