ЄЦБ залишив ставку в розмірі 1% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку в розмірі 1% річних, як і очікувалося

Кредит&Депозит
236
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг у четвер базову відсоткову ставку в розмірі 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року.
Це збіглося з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
Традиційна прес-конференція голови європейського ЦБ Жан-Клода Тріше відбудеться о 16:30. Експерти чекають від нього коментарів стосовно позиції ЄЦБ щодо зростаючого інфляційного тиску на тлі слабких темпів відновлення економіки регіону.
"Ми продовжуємо очікувати на початок циклу жорсткості кредитно-грошової політики тільки ближче до кінця року, - зазначив головний економіст UniCredit Bank AG в єврозоні Марко Валлі. - Водночас ЄЦБ хоче звучати грізно вже зараз, щоб запобігти зростанню інфляційних очікувань - найгіршого кошмару ЄЦБ".
Багато економістів зазначають, що Європейському Центробанку, ставка якого знаходиться на мінімумі за всю історію його існування з 1999 року, стає все складніше ухвалювати рішення про продовження строків надання антикризової підтримки шляхом надання дешевої ліквідності в умовах несподіваного прискорення темпів інфляції.
У середу стало відомо, що темпи зростання цін виробників у єврозоні в грудні прискорилися до максимуму за два роки. За даними Статистичного управління Європейського союзу, ціни виробників у єврозоні виросли в останньому місяці 2010 року на 0,8% щодо листопада, коли підвищення показника склало 0,3%.
У річному вирахуванні ціни збільшилися на 5,3% - максимальне підвищення з жовтня 2008 року. Експерти, опитані Bloomberg, очікували на підвищення показників на 0,7% і 5,2% відповідно.
Темпи зростання споживчих цін у єврозоні в січні також прискорилися, про що свідчать попередні дані Статуправління ЄС, опубліковані в понеділок.
Згідно з попередньою оцінкою, інфляція минулого місяця склала 2,4% в річному численні - максимум з жовтня 2008 року, в порівнянні з 2,2% місяцем раніше.
Аналітики очікували на прискорення інфляції до 2,3%.
Інфляція в січні 2011 року вдруге поспіль перевищила встановлений ЄЦБ поріг зростання споживчих цін, раніше позначений як "нижче, але дуже близько до 2%". Темпи зростання цін залишалися нижчі за порогове значення ЄЦБ з 2008 року.
Таким чином, січневі дані про зростання споживчих цін підкреслили небезпеку підвищення інфляційного тиску в найбільш економічно розвинених країнах єврозони, таких як Німеччина і Франція, тоді коли для подолання рецесії та стагнації в периферійних країнах необхідно утримувати ключові ставки на рекордно низьких рівнях.
Минулого тижня Ж.-К.Тріше заявив про готовність Європейського Центробанку "зробити все необхідне" для збереження цінової стабільності в регіоні.
Згідно з прогнозом ЄЦБ, інфляція в регіоні в 2011 році складе в середньому 1,8%, в 2012 році - 1,5%.
За даними консенсус-прогнозу опитаних агентством Bloomberg аналітиків, на перше підвищення базової відсоткової ставки ЄЦБ слід очікувати лише в кінці четвертого кварталу 2011 року. Водночас деякі експерти вважають, що у разі сприятливого розвитку ситуації підйом ставки може початися вже в червні цього року. Найгірший сценарій передбачає збереження ставки на поточному рівні аж до кінця першого кварталу 2012 року.
Для порівняння: Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. На початку жовтня 2010 року Банк Японії провів чергове зниження - з 0,1% до діапазону 0-0,1% річних, ставка Банку Англії становить 0,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас