Україна пішла в дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пішла в дефіцит

Казна та Політика
1049
У 2010 р. дефіцит поточного рахунку виріс у два рази в порівнянні з 2009 р., і склав $2,6 млрд. - це 1,9% ВВП (у 2009 р. він досяг $1,7 млрд. - 1,5% ВВП ). Збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, за словами НБУ, пов'язане з погіршенням ситуації навколо експорту товарів у другій половині минулого року. В 2011 р., за очікуваннями експертів, ситуація не покращиться.
"Дефіцит поточного рахунку в 2010 р. сформувався за рахунок другого півріччя (- $3,1 млрд.), тоді коли в першому півріччі був зафіксований профіцит (+ $0.5 млрд.)", - коментує ситуацію старший аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Така динаміка поточного рахунку, за його словами, була сформована за рахунок відновлення внутрішнього попиту, що, у свою чергу, стимулювало зростання імпорту. Посприяло зростанню дефіциту і зміцнення реального курсу гривні (на 6,8% за 11 місяців минулого року) за рахунок збереження високої внутрішньої інфляції.
Експорт товарів минулого року виріс на 35,4% і склав $52,1 млрд., імпорт - на 29,0%, до $60,5 млрд. Високі темпи зростання імпорту стосуються переважно енергоносіїв та інвестиційних товарів. "Збільшення профіциту торгівлі послугами, в першу чергу внаслідок зростання обсягу транзиту газу по території України, лише частково компенсувало дефіцит торгівлі товарами", - говорить аналітик "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
Водночас профіцит торгівлі послугами збільшився у два рази в порівнянні з 2009 р. За минулий рік позитивне сальдо торгівлі послугами збільшилося з $2,4 млрд. до $4,7 млрд. Таке зростання сталося переважно через збільшення надходжень за рахунок підвищення тарифів на транспортування газу (в 1,7 рази).
За рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій в 2010 р. сформувався профіцит у розмірі $7,7 млрд. (у 2009 р. дефіцит склав $12 млрд.). "Основними чинниками різкого поліпшення фінансового рахунку минулого часу стали надходження позикового капіталу в державний і корпоративний сектори", - пояснює головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. За її словами, за винятком виплат, уряд залучив на зовнішніх ринках $5,1 млрд. в 2010 р. (в порівнянні з чистим сумою погашень $1,1 млрд. в 2009 р.).
Наприклад, корпоративний сектор залучив $3,4 млрд. (в порівнянні з виплатами в сумі $0,4 млрд. у 2009 р.). Водночас зовнішня заборгованість банківської системи продовжила активно скорочуватися у виплатах. Так, чисте погашення склало $1,7 млрд. (у 2009 р. воно склало $7,9 млрд.). У четвертому кварталі обсяги залучень боргового капіталу навіть перевищили обсяги виплат.
"Відтік капіталу через готівковий ринок зменшився в річному вираженні до $7,3 млрд. (з $9,7 млрд. в 2009 р.), але був особливо значним в останні кілька місяців року: у грудні відтік склав $1,7 млрд., що є найбільшим місячним значенням за рік", - зазначає Олена Білан.
У 2011 р. експерти очікують на продовження тенденції, описаної вище. "Процес триватиме, але не буде глибоким через обережність банків і позичальників з кредитування на купівлю автомобілів, нерухомості і т.д.", - висловлює своє припущення керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен. Проте, за його словами, розмір дефіциту рахунку поточних операцій буде повністю покритий прямими іноземними інвестиціями.
"Чистий приплив позикового капіталу продовжить рости завдяки позикам уряду і корпоративного сектора, а виплати зовнішнього боргу в банківському секторі припиняться на тлі поновлення кредитування", - стверджує Олена Бєлан. Проте експерт вважає, що відтік капіталу через готівковий ринок буде продовжувати чинити тиск на сальдо фінансового рахунку. "Скоротиться його річний профіцит до $5,8 млрд. (3,5% ВВП), що, тим не менш, достатньо для покриття дефіциту поточного рахунку", - говорить вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас