Венесуела підтверджує плани постачання в Білорусію до 10 млн т нафти в 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела підтверджує плани постачання в Білорусію до 10 млн т нафти в 2011 році

Енергетика
194
Венесуела підтверджує свою готовність поставити в Білорусію в 2011-2012 роках до 10 млн тонн нафти на рік і заявляє про намір повністю виконати домовленості щодо постачання нафти в рамках своп-контрактів з Азербайджаном.
"Венесуела зобов'язалася поставити в Білорусію до 10 млн тонн нафти в 2011-2012 роках. Але з урахуванням великих транспортних витрат щодо прямого постачання ми запропонували постачати азербайджанську нафту за своп-контрактами. Отже, Азербайджан отримує венесуельську нафту безпосередньо у Венесуелі і реалізує її на ринках країн Карибського басейну. Всі контракти будуть виконані, з цим немає ніяких проблем", - заявив посол Венесуели в Білорусії Амеріго Діас Нуньєс на прес-конференції в середу в Мінську.
"Мова не йде про заміщення, мова йде про додаткові постачання, щоб забезпечити для Білорусії ці 10 млн тонн", - додав дипломат.
Він підкреслив, що основною метою співпраці Венесуели з Білорусією є "завантажити обидва білоруські заводи, щоб вони працювали в нормальному режимі".
Посол також сказав, що питання входження венесуельських компаній до складу засновників білоруських НПЗ будуть обговорюватися на засіданні двосторонньої білорусько-венесуельської торговельно-економічної комісії, яке відбудеться в лютому в Каракасі.
"Найближчим часом Венесуела пропонує Білорусі провести засідання спільної комісії. На ньому будуть обговорюватися, у тому числі, питання участі Венесуели у власності білоруських НПЗ. Ми обговоримо інвестиційні проекти заводів, інші питання, виконання спільних договорів. Можливо, там і буде прийнято рішення", - сказав Діас Нуньєс.
Дипломат зазначив, що на засіданні комісії також планується остаточно погодити термін офіційного візиту до Венесуели президента Білорусії Олександра Лукашенка.
У Венесуелі очікують, коли білоруська сторона остаточно затвердить дату засідання комісії. "Але це буде в лютому, місцем проведення засідання буде Каракас", - сказав дипломат.
У листопаді 2010 року перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко не відкидав, що в республіці може бути прийнято рішення про продаж контрольного пакету нафтопереробного заводу ВАТ "Нафтан" Венесуелі. "Залежно від умов, може бути проданий і контрольний пакет. А чому б і ні?" - зазначав В.Семашко.
У той же час, на той момент ніяких переговорів з продажу пакета акцій "Нафтану" ні з Венесуелою, ні з будь-яким іншим інвестором не велося.
За оцінками білоруських експертів, мова також може йти про продаж частини акцій білоруського нафтотранспортного підприємства ВАТ "Гомельтранснафта Дружба", яке є оператором білоруської ділянки південної гілки трубопроводу "Дружба". За неофіційними даними, сторони ведуть переговори про продаж блокуючого пакета цього підприємства.
У ВАТ "Нафтан" понад 99% акцій належить державі. "Гомельтранснафта Дружба" була акціонована в кінці 2010 року. Всі акції належать білоруській державі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас