Ъ: Украина віддає тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Украина віддає тепло

Енергетика
616
Найбільш цікаві державні активи - пакети акцій теплових генерацій - будуть продані в II кварталі цього року. Їх максимальна сумарна вартість оцінюється приблизно в 1,4 млрд дол. Уряд змушений піти на такий крок, щоб стимулювати залучення коштів для модернізації електроенергетики. Це вимагатиме не лише зміни власника, а й зміни тарифної політики в галузі, відзначають експерти.
Учора перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що в II кварталі будуть приватизовані держпакети акцій чотирьох енергогенеруючих компаній - "Дніпроенерго" (50% +1 акція), "Центренерго" (78% акцій), "Західенерго" (70% акцій) і "Донбасенерго" (85% акцій). "Завершується технічна процедура. Відповідний указ президента підписаний, постанови Кабміну прийняті. Протягом I кварталу компанії будуть підготовлені до приватизації, і в II кварталі почнеться сам процес", - сказав Клюєв.
У держбюджеті на цей рік передбачені надходження від приватизації у розмірі 10 млрд грн. Відзначимо, що кошти від продажу "Укртелекому", який відбувся наприкінці минулого року (а це не менше 10,5 млрд грн), надійдуть до бюджету поточного року, і урядовий план приватизації міг би бути виконаний і без продажу генерацій. Як розповіли в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, причиною прийняття рішення про продаж цих активів послужило те, що держава не в змозі інвестувати в ці компанії.
За даними Міненерго, з 2003 року року "Центренерго" і "Донбасенерго", в яких у держави найбільші пакети акцій, інвестували у свій розвиток всього близько 120 млн грн (70 млн грн і 50 млн грн відповідно). У той же час "ДТЕК Східенерго" вклало понад 3 млрд грн. Нагадаємо, після вступу України до Європейського енергоспівтовариства країна буде зобов'язана протягом 7 років провести повну модернізацію енергосистеми та потужностей з виробництва електроенергії, на що необхідно 15-20 млрд дол.
Крім того, генерації вперше за останні три роки отримали прибуток, що підсилило інтерес до них інвесторів, відзначає джерело в Міненерго.
Інтерес до цих пакетів поки проявляють лише українські та російські компанії. Минулої п'ятниці генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко заявив, що компанія фінансово готова до приватизації і чекає її старту. Раніше в ДТЕК заявляли, що планують поборотися за "Дніпроенерго", "Західенерго", "Київенерго" і "Донецькобленерго", у яких компанія вже має великі міноритарні пакети.
Джерело в російській "Інтер РАО ЄЕС" повідомило, що компанія готова розглянути можливість участі в приватизації "Центренерго" - генерація розташована в центрі країни і може експортувати електроенергію в Росію. Зацікавленість у приватизації української генерації висловлювали також СУЕК і "Сибірський антрацит", говорить начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Отримати коментарі в цих компаніях вчора не вдалося. На думку аналітика ІК Dragon Capital Дениса Сакви, взяти участь у приватизації "Центренерго" і "Донбасенерго" також можуть компанії, близькі до нинішнього віце-прем'єра Андрія Клюєва, який призначив на підприємствах лояльних менеджерів.
За оцінками Сакви, з урахуванням фінансових показників генерацій за минулий рік вартість держпакету "Західенерго" може скласти 350-400 млн дол., "Дніпроенерго" - 400 млн дол., "Центренерго" - 500 млн дол., "Донбасенерго" - 100 млн дол. На думку пана Шєїна, виходячи з вартості аналогічних компаній у Росії, "Західенерго" може коштувати 300 млн дол., "Дніпроенерго" - 250 млн дол., "Центренерго" - 400 млн дол., "Донбасенерго" - 80 млн дол.
Як зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський, навіть у разі продажу генерацій для залучення необхідних інвестицій держава повинна буде значно поліпшити умови роботи на ринку для їх власників. "Приватній компанії завжди простіше залучити кошти, ніж держпідприємству. Але навіть вона не зможе цього зробити, якщо не буде чітких гарантій їх повернення", - вважає депутат.
На думку аналітика ІК Concorde Capital Єгора Самусенка, щоб залучити необхідні кошти, держава має врахувати інвестиційну надбавку в тарифах на теплову енергію. "У принципі, це можна зробити, перерозподіливши частку теплової генерації в тарифі на електроенергію або збільшивши тариф для населення і бюджетних організацій - вартість електроенергії для цих категорій сьогодні дотується за рахунок промисловості", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас