Експерт: Росії буде складно знизити інфляцію без посилення фінансової політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росії буде складно знизити інфляцію без посилення фінансової політики

Казна та Політика
156
Зниження інфляції в РФ в 2011 році буде важким без жорсткості монетарної та бюджетної політики, заявив РІА Новини провідний економіст Світового банку по Росії Желько Богетич.
За його словами, та кількість грошей в економіці, яке є зараз, може мати значний тиск на інфляцію, і без заходів грошово-кредитної і бюджетної політики навіть є ризик деякого підвищення темпу росту споживчих цін.
Він зазначив, що в 2010 році інфляція була значною через шокове зростання цін на продовольство, пов'язане як з зовнішніми чинниками, так і з посухою в Росії. "Зараз фактори попиту і монетарні чинники будуть більш важливими", - сказав він, додавши, що уряд перебуває в делікатному становищі, шукаючи шляхи, як посилити грошово-кредитну політику таким чином, щоб не сповільнити економічне зростання.
Що стосується зростання ВВП, то, за прогнозами Світового банку, в 2011 році воно буде дещо вище за рівень 2010 року (4% за даними Росстату. - Прим. Ред.) - 4-4,2%. Водночас Богетич не виключив прискорення зростання до кінця поточного року, що може бути пов'язано зі зниженням безробіття і, відповідно, зростанням доходом населення, збільшенням споживчого попиту.
Представник Світового банку відзначив також, що плани уряду щодо скорочення дефіциту федерального бюджету до рівня 3,6% у поточному році цілком реалістичні при цінах на нафту на рівні 75 доларів за барель. Водночас фахівці Світового банку прогнозують трохи більш високі ціни - близько 80 доларів за барель у середньому в 2011 році, і в цьому випадку, відзначив він, дефіцит може бути наближений до 3%. Також, за словами Богетича, резерви скорочення бюджетного дефіциту є, в тому числі у поліпшенні структури витрат і відмові від необґрунтованих прав.
Торкаючись розвитку не тільки російської, а й світової економіки в цілому, Богетич відзначив, що не очікує на чергову хвилю кризи, про яку говорили деякі експерти, незважаючи на те що є ризики зниження попиту, а також великий рівень боргу в європейських країнах. "Загальне середовище глобальної економіки буде характеризуватися повільним економічним зростанням", - підсумував він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас