На Україну чекає нова хвиля інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Україну чекає нова хвиля інфляції

Казна та Політика
14174
Вже з перших тижнів 2011-го ціни показали активний підйом - незважаючи на традиційну святкову "сплячку". Лютий продовжить цей тренд. Причому по споживачеві вдарять з двох фронтів: подорожчання спровокують не лише нестабільні ринки тих чи інших товарів і послуг, але і держава.
У січні назрів конфлікт між реалізаторами - в першу чергу операторами продовольчого ринку - і владою. Чергове зростання цін на горезвісну гречку, а також соняшникову олію та хліб змусило владу виправдовуватися. "Ці ціни мають штучний характер... Уряд не несе відповідальності за їх підвищення", - заявили в Кабміні і дали зрозуміти: зростання цін - самодіяльність рітейлу. Тут же торгові мережі і виробники зазнали перевірок з боку контролюючих органів. І відреагували гостро.
- Сьогодні вітчизняні аграрії - а також переробники, постачальники, реалізатори, - відчувши кон'юнктуру світового ринку і усвідомивши свою потенційну затребуваність, почали відстоювати себе. Ми, мовляв, працюємо на межі, з мінімальними доходами, це нам не цікаво, - описує тенденції Сергій Рябенький, експерт компанії "Арго-Консалтинг груп". - На пресинг влади, на встановлені ними цінові рамки багато гравців дадуть відповідь опором. Хтось і справді збанкрутує і піде з ринку, більшість же спробують шантажувати владу. Це може спровокувати не тільки неконтрольоване зростання цін на найбільш ходові товари, але і короткочасний їх дефіцит. Однак контроль держави залишиться як і раніше жорстким і повсюдним. У гострих випадках уряд відповість інтервенціями.
Ціни будуть коливатися, внутрішній конфлікт "влада - торгівля" загостриться. Чи вдасться вийти з нього, багато в чому тепер буде залежати від влади.
За оцінками експертів, в "гарячій десятці" товарів і продуктів, яким у лютому загрожує найбільше подорожчання, залишаться хліб, борошно, молоко, овочі і фрукти, соняшникова олія, крупи. Амплітуда цінового росту може коливатися від декількох відсотків до 25%. Молоко та овочі подорожчають "за законами сезону". Для решти ж головним детонатором стане зростання цін на паливо та енергоносії.
Відчують "укуси" цін і любителі шоколаду і кондитерських виробів - через посилення світового дефіциту какао-бобів.
Зате на валютному ринку аналітики пророкують тишу і спокій: долар по відношенню до гривні в лютому залишиться стабільним.
- Похитнути цю непорушну пару зможуть хіба що форс-мажор або негативні новини, - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Наприклад, раптово обрушився який-небудь великий системний банк або нові фінансові кризи в інших державах. Проте вірогідність таких подій мізерно мала.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас