Китай може знову підняти ставки протягом місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай може знову підняти ставки протягом місяця

Казна та Політика
137
Уряд Китаю, стурбованість якого інфляцією, що зростає, збільшується, планує продовжити жорсткість грошової політики і, ймовірно, знову підвищить ставки протягом найближчого місяця, пише газета The New York Times з посиланням на економістів та аналітиків, знайомих із ситуацією.
Інфляція останнім часом призвела до появи збоїв в китайській експортній машині. Нинішні зусилля Пекіна у боротьбі з інфляцією як за рахунок підвищення відсоткових ставок, так і за рахунок обмеження банківського кредитування, можуть призвести до деякого уповільнення активності в ряді сегментів китайської економіки, зокрема, до скорочення інвестицій у нові підприємства, офісні будівлі та житлові комплекси.
Це, в свою чергу, послабить попит на промислові метали, включно зі сталлю та міддю, який значною мірою залежить від покупок китайських компаній, відзначають експерти.
Жорсткість монетарної політики та підвищення ставок може стати гарною новиною для китайських споживачів, витрати яких, за оцінками китайської влади, стануть стимулом для нової хвилі зростання економіки країни.
По-перше, уповільнення темпів збільшення обсягів будівництва може уповільнити або тимчасово перервати довгостроковий цикл підвищення цін на нерухомість в Китаї.
По-друге, китайські домовласники часто вважають за краще збирати гроші, а не брати їх у кредит, в більшості випадків вони оплачують автомобілі та інші великі покупки за рахунок готівки. При цьому багато китайців тримають великі суми на банківських депозитах, ставки за якими нижчі за рівень інфляції. Таким чином, підвищення відсоткових ставок за депозитами у випадку підйому ключової ставки Народним банком Китаю може поліпшити купівельну здатність китайців.
Інфляція в КНР, головним чином, провокується істотним зростанням грошової маси, що збільшилася за останні два роки на 53%. Це в основному є результатом потужної стимулюючої програми, реалізованої в 2009 і початку 2010 року у відповідь на розростання глобальної фінансової кризи.
З початку минулого року уряд КНР вживає заходів для виведення грошей з обігу. За останні 13 місяців Народний банк Китаю 7 разів підвищував вимоги до банківських резервів.
Китайський ЦБ також підвищує відсоткові ставки. Так, ставка за кредитами строком на 12 місяців у грудні була підвищена до 5,81% з 5,56% річних, по депозитах на той же термін - до 2,75% з 2,5%. Роком раніше ставка за кредитами строком на рік становила 5,31% річних.
Економісти міжнародних банків схиляються до того, що Китаю необхідні нові заходи для обмеження інфляції.
"Ми впевнені, що Пекін має діяти більш рішуче в сфері посилення кредитування, щоб запобігти занадто швидкому зростанню інфляції", - відзначає головний економіст з китайських ринків HSBC Цюй Хунбінь.
Споживчі ціни в КНР виросли минулого року на 4,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас