Кудрін: Росія вичерпала приріст ВВП і рівня життя за рахунок нафтового сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Росія вичерпала приріст ВВП і рівня життя за рахунок нафтового сектора

Казна та Політика
466
Росія вже вичерпала потенціал приросту ВВП і життєвого рівня населення за рахунок нафтового сектора, вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Для Росії подальший приріст за рахунок нафтового сектора ВВП і життєвого рівня, швидше за все, вже вичерпаний", - сказав він, виступаючи на форумі "Трійки Діалог".
"У Росії важкий, складний період - обернути ці можливості через модернізацію, через використання ресурсів від нафтового сектора для подальшого зростання", - сказав він. Проте міністр відзначив, що життєвий рівень за історичний період піднявся останнім часом досить високо.
За його словами, за останні 10 років з початку 2000-х років ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності виріс в три рази - з $4,5 тис. до $15 тис. "Це найбільший темп зростання ВВП на душу населення, який супроводжувався середніми темпами економічного зростання - 7% на рік до кризи", - сказав він.
При цьому, за словами міністра, середня заробітна плата в РФ виросла з $100 на початку 2000-х років до приблизно $700 зараз. Також Кудрін підкреслив, що за останні 10 років зарплата в РФ випереджала зростання продуктивності праці.
Збільшувалися і бюджетні витрати, в тому числі охорона здоров'я збільшувала свої витрати за цей час у п'ять разів. "Історично такого не було, і, напевно, вже не повторимо". За словами Кудріна, це, звичайно, є властивістю нафтової економіки і високих цін на нафту. Він нагадав, що в деякі роки видобуток нафти в РФ зростав на 10%. "Ми вичерпали потенціал приросту, такого темпу зростання не буде", - сказав він, відзначивши: "Ми, швидше за все, вийшли на високі ціни на нафту".
За словами міністра, в інших країнах БРІК - Бразилії, Індії та Китаї, рівень життя істотно нижчий, ніж у Росії, але за темпами зростання РФ відстає від цих країн. "Нам зараз доведеться наздоганяти можливості наших колег з БРІК за темпами зростання", - зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас