Центробанки можуть перевести в золото більше валютних резервів цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки можуть перевести в золото більше валютних резервів цього року

Банківські метали
396
Barrick Gold Corp., найбільший світовий виробник золота, очікує, що центробанки переведуть цього року в золото більше валютних резервів на тлі побоювань, пов'язаних з американською національною валютою, пише The Wall Street Journal.
Головний фінансовий директор компанії Джемі Сокальські заявив в інтерв'ю газеті, що минулого року відбулася "повна трансформація" політики центробанків, які раніше накопичували резерви в доларах США, а тепер стали купувати більше золота з метою диверсифікації своїх запасів. Багато аналітиків вважають, що дана тенденція збережеться і цього року.
Центробанки "висловлюють побоювання з приводу того, яку частину резервів вони зберігають у доларах США", сказав представник Barrick.
"Існує не так багато альтернатив", - додав він. При цьому сам Barrick не прогнозує, як багато золота можуть закупити центральні банки.
Золотодобувна компанія пильно стежить за вартістю валют, особливо американської, від якої залежить ціна золота, що добувається, а також вартість витрат на видобуток цього дорогоцінного металу. Коли, наприклад, долар ослаблений по відношенню до основних валют, вартість золота і, відповідно, виручка Barrick, зростають, тому що інвестори починають шукати альтернативні шляхи вкладень. Канадська компанія звітує про отриманий прибуток в доларах США, а близько 40% видобутого золота припадає на Північну Америку.
У той же час ослаблення долара може спричинити зростання операційних витрат Barrick в країнах від Папуа-Нової Гвінеї і до Аргентини. Близько третини витрат компанії виражається в інших валютах, при цьому величезна частина - в австралійській національній валюті, сказав Д.Сокальські.
Для того, щоб захистити компанію від різкого зростання витрат, Barrick розглядає можливість переходу в розрахунках на австралійський долар.
Крім австралійського долара компанія дивиться пильно на чилійське песо. На початку 2013 року Barrick планує запустити в Чилі великий золотодобувний проект на кордоні з Аргентиною.
Витрати на розробку родовища становлять $3 млрд, при цьому значна частина інвестицій розрахована в песо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас