Ъ: Енергоспівтовариство споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Енергоспівтовариство споживання

Енергетика
329
Україна стала повноправним членом Європейського енергетичного співтовариства. Це зобов'язує країну привести норми в енергетичній та газотранспортної сферах у відповідність з правилами Євросоюзу. Для цього необхідно реорганізувати "Нафтогаз" і знайти в найближчі 7 років 15-20 млрд дол. на модернізацію електроенергетики.
Виконати ці вимоги практично неможливо: по суті, Європа отримала механізм впливу на країну, не запропонувавши нічого навзамін, відзначають експерти.
Як повідомили вчора в секретаріаті Енергетичного співтовариства (ЕС), після закінчення всіх формальних процедур Україна з 1 лютого стала повноправним членом цієї організації. "Сторони вже приступили до імплементації угоди про Енергетичне співтовариство шляхом розробки конкретного плану дій", - заявив директор секретаріату ЕС Славчо Нейков. У Європейській комісії висловили надію, що участь України дозволить підвищити "безпеку енергопостачань до Європи".
Договір про створення Енергетичного співтовариства між Євросоюзом і країнами Південно-Східної Європи був підписаний 25 жовтня 2005 року в Афінах. Він мав допомогти забезпечити стабільність функціонування енергетичних ринків країн-учасниць угоди: країни відкривають одна для одної свої ринки газу та електроенергії, погоджують тарифи і допомагають у кризових ситуаціях. Зараз членами ЕС є 14 держав Євросоюзу, 9 балканських країн, Україна і Молдова.
Раніше глава Міненерго Юрій Бойко заявляв, що членство в ЕС дозволить українським виробникам електроенергії продавати її кінцевим споживачам у Євросоюзі без посередників. Вчора високопоставлене джерело в міністерстві додало, що членство в ЕС розглядається передусім у політичній площині: "У разі чергового газового конфлікту з Росією ми можемо розраховувати на підтримку країн-членів співтовариства". Крім того, вступ до ЕС є обов'язковою умовою інтеграції до Євросоюзу, зазначають у міністерстві. Реекспортувати газ у країни Євросоюзу Україна не має права згідно з угодою між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", а збільшити експорт електроенергії можна лише після приєднання до Союзу з координації передачі електроенергії (UCTE), говорять у Міненерго.
Приєднання до ЕС створює серйозні труднощі для України. За правилами співтовариства "Нафтогаз", наприклад, повинен бути розділений на видобувну, збутову і транспортуючу компанії. Досі НАК саме за рахунок об'єднання цих функцій міг надавати українським споживачам відносно дешевий газ завдяки внутрішньому субсидуванню. Джерело в "Енергоатомі" також відзначило, що відповідно до вимог ЕС Україна буде зобов'язана протягом 7 років провести повну модернізацію енергосистеми та потужностей з виробництва електроенергії, але це неможливо через відсутність необхідних 15-20 млрд дол. "Або Енергоспівтовариство перегляне цю норму, або ми будемо змушені вийти з нього", - говорять в Міненерго. Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що після вступу України до ЕС Євросоюз, по суті, одержав інструмент впливу на країну, хоча поки українська сторона не отримала гарантій постачань електроенергії в ЄС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас